Region Skåne

Publicerad: 20 september 2024

Bup Skåne online prisas för ökad tillgänglighet på nätet

Bup i Region Skåne har tillsammans med Innovation Skåne sökt nya sätt att nå ut till barn och unga där de idag finns – på nätet. Tillsammans skapade de webbtjänsten Bup Skåne online, en samlingsportal med hälsofrämjande information, råd och tips direkt riktat till barn, unga och viktiga vuxna i Skåne. En lyckad satsning som i år får ta emot priset ”Leadership Excellence Award” vid Digital Mental Health Congress.

Illustration föreställande ungdom som kollar sin telefon.

– Att främja barn och ungas psykiska hälsa är ett av våra viktigaste uppdrag. Genom tidiga insatser och spridning av hälsofrämjande kunskap ökar vi möjligheten för fler att kunna göra saker själv för att må bättre, säger Linda Welin, verksamhetschef Bup Skåne.

Nå ut till barn och unga på deras villkor

Den digitala utvecklingen har fått barn och unga att mötas, umgås och interagera på nya sätt. För att nå ut till så många som möjligt blir det extra viktigt att finnas tillgängliga där ungdomar vill vara. Hälso- och sjukvården har länge haft svårt att hänga med i den digitala utvecklingen, men genom webbtjänsten har Bup Skåne hittat ett sätt att nå ut till barn och unga på deras villkor. 

–Bup Skåne online varit så viktigt del i att öka vår tillgänglighet. Inte bara på nätet, men generellt då nätet idag är en del av de flesta människors liv. Det här har gett oss möjligheter att möta barn och unga digitalt utifrån deras behov, säger Annika Nilsson, verksamhetsutvecklare Bup Skåne.

Stöd för att kunna må bra över tid

Bup Skåne online är öppen alltid, för alla och erbjuder fakta, självhjälp, råd och stöd för både barn, unga och viktiga vuxna. Tjänsten kan användas för att förebygga psykisk ohälsa, fungera som en tidig insats under kontakten med vården och vara ett stöd för att barnet ska fortsätta må bra över tid. 

Här erbjuds även möjlighet för barn och unga under 18 år att själva ta kontakt genom att chatta anonymt eller boka tid för ett rådgivande telefon- eller videosamtal.

– Vi vill att det ska bli lättare att förstå och hitta den hjälp man behöver. Det finns många olika aktörer som kan hjälpa till vid psykisk ohälsa, men det har varit svårt att hitta rätt. På Bup Skåne online samlar vi därför kontaktvägar och sätt att få hjälp även av andra aktörer som till exempel Maria Skåne, ungdomsmottagningarna och olika typer av stöd från kommuner., säger Linda Welin.  

Unga involverade i utvecklingen av Bup Skåne online

Barn och unga involverades redan från början, när tjänsten togs fram, och har kontinuerligt fått ta plats att uttrycka åsikter om utformning och innehåll. Hittills har ungefär 500 skolungdomar och 100 vuxna involverats i workshops i utvecklingen av Bup Skåne online.

– Vi är glada och stolta för att vårt arbete fått så stor uppmärksamhet och spridning, och för att vi även kunnat inspirera andra verksamheter och regioner. Just nu utreds det även hur tjänsten kan skalas upp och bli nationell för att kunna hjälpa och nå ännu fler barn och unga, säger Annika Nilsson.

För barn och unga - Psykiatri Skåne (vard.skane.se)

Senast uppdaterad: 20 september 2024