Region Skåne

Publicerad: 18 september 2024

Sjukvårdsutrustning från Region Skåne på plats i Ukraina

Hälso- och sjukvården i Ukraina är under oerhörd press sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig 2022. För att underlätta vardagen något har sjukhus i Region Skåne skänkt sjukvårdsutrustning till några av de hårdast ansatta ukrainska sjukhusen.

Nina Magalyas som jobbar på sjukhuset i Cherson i Ukraina,

Nina Magalyas, en av alla de ukrainska vårdmedarbetare som arbetar under tuffa förhållanden. I förgrunden utrustning som har skänkts av Region Skåne och nu kommer till nytta i den ukrainska sjukvården.

Bland annat har barnsjukhuset i ukrainska Cherson fått över 40 monitorer för patientövervakning och sprutpumpar. En stor del av utrustningen kommer från Skånes universitetssjukhus som beslutade om donationen i april i år, i samband med att utrustningen skulle bytas ut på grund av ålder.

Under sommaren transporterades en del av den till Ukraina, där den nu kunnat tas i bruk.

– Vi ser det som värdefullt att vi haft direktkontakt med sjukhusledningarna i Lviv och Cherson både före och efter transporterna, och att transporterna gått från dörr till dörr. I återkopplingen från sjukhusen har vi också fått inblick i deras vardag, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Tillvaron för den ukrainska sjukvårdspersonalen är utmanande.

– Barnsjukhuset i Cherson har berättat att de flyttar ner barn och personal till kulvertplan varje natt och vårdar dem där. De har ordnat det prydligt men enkelt för barnen. Sjukhuset har träffats fem gånger i samband med anfall. Deras spädbarnsavdelning förstördes i ett av anfallen, liksom den läkarbil de har för att göra hembesök i ett område stort som Skåne, säger Per Ola Kimblad.

Fler transporter på väg

I Lviv har ett av sjukhusen behövt öka vårdplatserna från 1000 till 3000 på några få år på grund av kriget. Nu har de fått 51 monitorer för patientövervakning och 230 sprutpumpar, tillsammans med en ambulans från frivilligorganisationer. Ytterligare en transport görs i oktober med resterande delar av utrustningen, bland annat 100 monitorer till.

– Vi fortsätter hålla kontakten med sjukhusen och Region Skåne donerar fortlöpande överbliven utrustning via frivilligorganisationer. Sjukvårdsutrustningen är bara en liten del i allt det stöd den ukrainska sjukvården behöver. Men det känns viktigt att kunna hjälpa till på de sätt vi förmår, säger Per Ola Kimblad.