Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 16 juli 2024

Träning som liknar lek lär barn med rörelsenedsättning nya färdigheter

Det liknar lek, men är en strukturerad form av träning i grupp. Resultatet blir bättre motorik, styrka, balans och kondition för barn med rörelsenedsättningar.

När ett barn är uppslukad av en lek tänker barnet inte på att hen övar och lär sig genom upprepning nya motoriska förmågor. Foto: Jenny Leyman.

Nätverksbaserad intensiv träning (NIT) har använts inom habiliteringen i över 20 år för att förbättra de motoriska färdigheterna hos barn med rörelsenedsättning. För ett par år sedan utvecklade habiliteringens resursteam för cerebral pares metodiken till en mer strukturerad version, utifrån uppdaterad forskning på området.   

Arbetsterapeuten Eva Svensson och fysioterapeut Jenny Fagnell har lång erfarenhet av att arbeta med NIT, som omfattar både gruppträffar och daglig träning hemma. Träningen sker i form av strukturerad lek och aktiviteter som utmanar fin- och grovmotorik, styrka, balans och kondition. 

- Då barnet är motiverat och uppslukad av en lek tänker barnet inte på att hen övar utan upprepar samma sak många gånger, och lär sig på så sätt nya motoriska förmågor. I leken får barnet även en naturlig träning i att samspela och kommunicera med andra, säger Eva Svensson. 

Uppdaterad metodik erbjuds runt om i Skåne 

I enlighet med den senaste forskningen på området har resursteamet utvecklat metodiken och gjort den mer strukturerad och därigenom enklare att följa upp.   

I och med den uppdaterade metodiken erbjuds NIT under samma veckor runt om i Skåne. Det är ett led i att säkerställa att barnen erbjuds en likvärdig insats. Information till föräldrar, som tidigare gavs vid fysiska möten, ges nu istället i digitalt för ökad tillgänglighet.   

NIT erbjuds två perioder per år vid minst fyra habiliteringsmottagningar, en per geografiskt område. Då träffas barnen i grupp tre dagar i veckan under tre veckor på mottagningen. Inför grupptillfällena görs en bedömning och utifrån den formuleras mål tillsammans med barnet. Efter varje träningsperiod görs en utvärdering för att följa upp målen och bedöma förändringar i barnets motorik.  

- Att man träffas och tränar i grupp ger många fördelar för både barnet och föräldrarna. Barnen blir motiverade att komma, då besöken blir mer som att träffa kompisar och leka med dem. Metodiken bygger på lek där barnet uppmuntras till olika rörelser som en del i leken. Det gör träningen både lekfull och lustfylld, berättar Jenny Fagnell.  

Rörelserecept att följa hemma 

För att underlätta för barnet att träna samma färdigheter i vardagen har rörelserecept tagits fram som beskriver olika lekmoment, vilka rörelser de tränar och vilken nytta det ger.   

- Recepten får föräldrarna med sig hem, så att de kan se hur de olika momenten ska genomföras och förstå hur de är kopplade till olika rörelser, säger Eva Svensson.   

Vad är NIT och cerebral pares? 

Nätverksbaserad intensiv träning (NIT) riktar sig till förskolebarn med lätta till medelsvåra rörelsenedsättningar. Genom intensiv träning i grupp och i vardagen förbättras barnens motoriska förmågor. Metodiken inkluderar individuell handledning och tips för träning i hemmiljön, samt kontakt med förskolan för att integrera träningen i barnets dagliga rutiner. Fritidens betydelse lyfts också fram.  

Cerebral pares är en funktionsnedsättning som beror på någon slags hjärnskada. Man får skadan innan två års ålder och den påverkar hur man kan röra sig. Symtomen kan vara olika från person till person. Cerebral pares förkortas oftast cp. 

Senast uppdaterad: 16 juli 2024