Skåneleden SL3. Etapp 5: Söderåsens nationalpark - Jällabjär
Om aktiviteten
Pris: 0 kr
Kommun: Svalöv
Arrangör: Skåneleden
Webbplats: Skåneleden
E-post: info@skaneleden.se
Typ av aktivitet: Vandring
Träningsform: Balans, Kondition, Styrka, Rörlighet
Intensitet: Hög
Ålder: Vuxen (18 år och äldre)
På egen hand
Beskrivning
Vandra längs vältrampade stigar och på vägar genom Söderåsens nationalpark och Röstånga. Du passerar välkända platser för sägner och mystik. Guidade turer och besök i Naturums sinnrika utställning finns i Söderåsens nationalpark.
•Distans: 11 km
•Mellan orter: Söderåsens nationalpark - Jällabjär
•Delled: SL3 Ås-åsleden
•Etapp: 3
•Svårighetsgrad: hög
Kollektivtrafik: bra förbindelser finns med Skånetrafiken
För mer information och karta: http://www.skaneleden.se/etapp/5-soderasens-nationalpark-jallabjar
Natur
Här vandrar du genom hjärtat av Söderåsens nationalpark. I dalgångarna möts sydliga, nordliga och västliga arter. Området räknas som ett av landets artrikaste när det gäller svamp på mark och träd, närmare 400 arter har hittats.
Fortsätt ett stycke på den nästan lodräta stigen söder om Skärdammen och besök Hjortsprånget - en plats med både utsikt och märkliga historier. Leden passerar därefter strax intill de småkulliga Ugglerödsdalen och Nackarpsdalen. Runda den mytomspunna Odensjön, omgiven av artrika rasbranter.
Betänk att du vandrar strax intill gamla vulkaner, både Rallate och Jällabjär är basaltkupper. Spana in de kantiga basaltpelarna.
Kulturhistoria
Äldsta spåren i området är fornåkrar med rösen och stensträngar, troligen från yngre bronsålder.
Fram till 1700-talet dominerade bokskog på åsen, men boskapen, böndernas viktigaste inkomstkälla, släpptes på bete i skogen och gick hårt fram. Efter en tid var det endast dalsidorna som hade mogen skog. Du kan hitta betade träd, så kallade ""risbokar"", från skogsbetesperioden.
Odensjön och Skäralid blev populära turistmål på 1800-talet. Efterhand växte det upp restaurang med dansbana, järnvägsstation och senare ett turisthotell. Röstånga är känt som ett gammalt skjutshåll där resande och deras hästar kunde vila ut.
För längre sedan var Jällabjär betesmark åt byarna Röstånga och Kolema.
Senast uppdaterad: 18 juli 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?