Måltidskoncept för bättre hälsa

I Region Skånes nya måltidskoncept får du som patient mer inflytande över din måltid. Du får själv välja vad du vill äta. Tiden för när maten serveras kan också anpassas efter din vård och dina önskemål. Detta är saker som är viktiga för din trivsel och för ditt tillfrisknande och hälsa.

Närbild på patientmåltid. På en tallrik ligger lax, risotto och grönsaker. I bakgrunden syns en tallrik med köttbullar, potatismos och sås.

Välj rätter från en meny

Måltidskonceptet innebär att det finns en meny med ett antal huvudrätter, smårätter och desserter som alltid är tillgängliga på avdelningen. Det gör att du kan få en tillagad måltid oavsett tid på dygnet, när det passar dig som patient. 

En god och trevlig måltid kan även vara ett välkommet avbrott i en tillvaro präglad av sjukdom och sjukhusvistelser. Du som anhörig kan få möjlighet att köpa maträtter från menyn som du kan äta tillsammans med patienten.

Till alla sjukhus i Skåne  

Konceptet finns redan på avdelningar i flera orter i Skåne. Under 2025 kommer alla patienter i Region Skåne få mat från måltidskonceptet.

Här hittar du konceptet idag:

  • Samtliga avdelningar på Hässleholm sjukhus, Centralsjukhuset i Kristianstad och Ängelholms sjukhus. 
  • Vissa avdelningar på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Så tycker patienterna

  • 96 %

    var nöjda med matens smak.

  • 96 %

    var nöjda med tiden för servering.

  • 87 %

    var nöjda med menyn.

I Region Skånes patientenkät som gjordes under hösten 2023 svarade 56 procent att man var ”mycket nöjd” med konceptmatens smak och 40 procent var ”nöjd”. 96 procent var nöjda med tidpunkten för maten och 87 procent tyckte att menyn var tillräckligt varierad.

Minskat matsvinn

När patienter själva får välja rätter minskar mängden mat som slängs och avdelningar som har infört måltidskonceptet har sett ett minskat matsvinn. 

Mätningar som gjordes under hösten 2023 visar att avdelningarna med måltidskonceptet har ett svinn på 18,4 procent. Genomsnittet för hela Region Skåne ligger på 26,7 procent.

Smak och näring i fokus

Maträtterna i konceptet tillagas med färska råvaror av Region Skånes egna kockar. Kockarna har alltid patienten och dess hälsa i fokus. De lagar mat som både ser och smakar gott, samtidigt som den är näringsrik. En innovativ förpackning gör att maten ser likadan ut på tallriken som när kocken i köket la upp portionen. 

Menyerna är anpassade till samtliga patienter oavsett hur länge du ligger inne på sjukhus, har allergier eller några personliga preferenser. Det finns olika alternativ med kött, fisk och vegetariskt.

Måltiden - viktigt för vård och hälsa

Bra mat på sjukhus är en förutsättning för att bli frisk, läka och att medicinsk behandling ska ha effekt. Om du själv får välja vad du vill äta och får ha inflytande över när du vill äta ökar chansen att du äter upp din mat och din hälsa blir bättre.

Mätningar har visat att kalori- och proteinintaget ökade med 30 procent när patienter fick mat enligt det nya måltidskonceptet.

Senast uppdaterad: 16 september 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?