Publicerad 2023-03-14
Allvarliga vårdskador efter fördröjd förlossning
I juni 2022 lades en kvinna i 30-årsåldern in på förlossningen på Lasarettet i Ystad för igångsättning. Graviditeten hade varit normal och förlossningen skulle sättas i gång eftersom graviditeten gått över tiden. Kontroll med fosterövervakning i samband med att kvinnan lades in visade normala resultat.
Efter igångsättning med läkemedel började värkarbetet på kvällen. På natten togs det hål på fosterhinnorna manuellt, och på morgonen påbörjades behandling med värkstimulerande dropp. Under värkarbetet fick kvinnan feber. Hon fick febernedsättande läkemedel och antibiotika, men febern sjönk inte. Under förmiddagen ökades dosen av värkstimulerande dropp successivt. Vid lunchtid, dagen efter att kvinnan lagts in, föddes barnet svårt medtaget med tecken på syrebrist.
Barnet flyttades akut till neonatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Lund för fortsatt vård.
Händelsen anmäls enligt lex Maria då den medfört allvarliga vårdskador för barnet på grund av fördröjd diagnos och behandling. Det har också inneburit förlängd vårdtid.
Orsaken till händelsen bedöms vara bristande riktlinjer inom verksamheten avseende uttolkning av fosterövervakningen vid ihållande feber och dess betydelse i den fortsatta handläggningen av förlossningen.
För att undvika liknande händelser har verksamheten påbörjat ett arbete med upprättandet av nya riktlinjer och nya fortbildningsinsatser för vårdpersonalen i mer avancerad fosterövervakning.
Diarienummer: 2023-ANM000588
Kontakt
-
Jonas Wrigstad
Chefsläkare- E-post: Jonas.Wrigstad@skane.se
-
Magnus Aspegren
Pressansvarig- E-post: Magnus.Aspegren@skane.se
- Telefon: 046-17 23 44
-
Ämnesområde:
- Lex Maria
- Lasarettet i Ystad
Senast uppdaterad: 30 september 2024