Publicerad 2025-01-14

Fördröjd diagnos och behandling av blodpropp

Efter att en man i 60-årsåldern fått en stroke sökte han akut vård på Skånes universitetssjukhus i Lund. Patienten ordinerades propplösande behandling (trombolysbehandling) och flyttades till en strokeavdelning för utökade kontroller.

Under vårdtiden upplevde patienten även symtom i form av smärta, svullnad och temperaturskillnad i höger ben. Inledande felaktig bedömning av besvären ledde till en akut kärlkirurgisk åtgärd, orsakad av en blodpropp i ena lårbensartären. 

Händelsen anmäls enligt lex Maria som en allvarlig vårdskada då den försenade diagnosen och behandlingen av blodproppen i benet orsakade mannen ett långdraget vårdförlopp och nervpåverkan i en fot.

Bakomliggande orsaker till det inträffade är att patientens tillstånd varierade på ett sätt som avvek från det normala, vilket gjorde det svårt för personalen att bedöma allvaret i symtomen. Tidigare rapporterade smärtor och kramper i höger ben, samt att patientens stroke påverkade höger kroppshalva, bidrog till svårigheter i att korrekt värdera och rapportera symtomen.

För att förhindra liknande händelser i framtiden har verksamheten förstärkt rutinen att sjuksköterskor måste kontakta läkare om bedömning dröjer, särskilt vid hög belastning. Läkare har uppmanats att vända sig till bakjour för hjälp med prioritering eller bedömning när belastningen är hög samt att i högre utsträckning använda sig av ultraljud när diagnosen är oklar.

Diarienummer: 2024-ANM001544

Kontakt

Senast uppdaterad: 14 januari 2025