Publicerad 2024-12-30

Fördröjd diagnos och behandling av buksmärta

I maj 2024 kommer en kvinna i 60-årsåldern till akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö efter remiss från primärvården. Kvinnan har tilltagande buksmärtor sedan ett dygn.

Hon undersöks av läkare först tio timmar efter inskrivning. Det konstateras efter klinisk undersökning, blodprover och skiktröntgen att kvinnan har flera blodproppar i magen (utbredd venös trombotisering) samt syrebrist i tarmarna (tarmischemi).

Diagnoserna resulterar i en akut operation där en del av tunntarmen måste tas bort och kvinnan får en stomi (en öppning på magen för avföringen). Efter operationen behöver kvinnan intensivvård och drabbas också av komplikationer med stomin.

Det inträffade anmäls som risk för allvarlig vårdskada enligt lex Maria då det inte kan uteslutas att den fördröjda diagnosen och behandlingen bidragit till utgången. Det saknas också dokumentation kring kvinnans smärtlindring under väntetiden.

Bakomliggande orsak till den långa väntetiden bedöms bero på ett högt söktryck på akutmottagningen.

För att minska risken för liknande händelser har verksamheten ett pågående arbete om schemaläggning och rutiner för att korta tiden till läkarundersökning. Det inträffade kommer också att diskuteras på arbetsplatsträffar i ett lärande syfte.

Diarienummer: 2024-ANM001663

Kontakt

Senast uppdaterad: 30 december 2024