Publicerad 2024-03-04
Fördröjd diagnos och behandling av sepsis
En kvinna i 55-årsåldern med nedsatt immunförsvar och allvarlig njursvikt fick regelbunden dialys på Trelleborgsdialysen. I samband med dialys i september 2023 var ena knäet svullet och rött och kvinnan hade natten innan fått feber och frossa. Blodprover pekade på en pågående infektion och hon gavs antibiotika intravenöst. Läkaren misstänkte sepsis, skrev remiss och kontaktade akutmottagningen på Lasarettet i Trelleborg. När kvinnan vid lunchtid kom till akutmottagningen talade hennes vitalparametrar (puls, andning, blodtryck, kroppstemperatur, syremättnad och vakenhetsgrad) för ett allvarligt infektionstillstånd.
Om man på akutmottagningen hade följt rekommenderad rutin för kontroll av vitala parametrar och rutinen för sepsislarm, hade troligtvis behandling kunnat inledas tidigare och patienten hade troligen också kunnat komma till rätt vårdnivå tidigare. Initialt inriktade sig läkarna på att det rörde sig om en infekterad knäprotes varför diagnostisering av sepsis fördröjdes. Det dröjde till sent på kvällen innan patienten fick ambulanstransport till Malmö och under färden drabbades hon av septisk chock och cirkulationsstopp. Med hjärt-lungräddning återfick hon cirkulation. Som en följd av detta vårdades kvinna först på intensivvårdsavdelning i mer än två veckor och därefter på en infektionsavdelning i nästan sex veckor med ett komplicerat vårdförlopp.
Bakomliggande orsaker till det inträffade är bristande följsamhet kring rutiner för sepsislarm och övervakning av patienter.
För att minska risken att liknande händelser inträffar har verksamheten nu uppdaterat och förtydligat sina rutiner för kontroll, diagnos och behandling av sepsis.
Diarienummer: 2023-ANM002818
Kontakt
-
Annika Widerberg
Chefläkare- E-post: Annika.Widerberg@skane.se
- Telefon: 040-33 31 57
-
Magnus Aspegren
Pressansvarig- E-post: Magnus.Aspegren@skane.se
- Telefon: 046-17 23 44
-
Ämnesområde:
- Skånes universitetssjukhus
- Lasarettet Trelleborg
Senast uppdaterad: 4 mars 2024