Publicerad 2024-06-13
Försenad diagnos och behandling av fastvuxen moderkaka i livmoderväggen
Efter att ett barn förlösts med kejsarsnitt på Skånes universitetssjukhus i Malmö, var det komplicerat att få ut moderkakan. På grund av stor blödning tvingades en misstänkt extra moderkaka (biplacenta) lämnas kvar. Kvinnan stannande kvar på vårdavdelning och det gjordes ultraljudsundersökning för att utesluta blod i buken, men livmodern undersöktes inte vidare. Ett uppföljande besök planerades efter en månad.
Drygt två veckor efter förlossningen sökte patienten akut vård på grund av blödning och tecken till infektion. Undersökning visade rester av en moderkaka i livmodern. Några dagar senare opererades kvinnans livmoder bort (hysterektomi) då vävnadsprover visat att moderkakan var sammanvuxen med livmodern (invasiv placenta).
Händelsen inträffade i juli 2023 och anmäls enligt lex Maria på grund av risk för allvarlig vårdskada då en fördröjd diagnos och behandling av invasiv placenta kan resultera i kraftiga blödningar och svår infektion.
Bakomliggande orsaker bedöms vara bristande uppföljning under vårdtiden då livmodern inte undersöktes vidare. En tidigare diagnos och behandling hade dock inte kunnat förhindra att kvinnans livmoder opererades bort.
För att minska risken för upprepning av händelsen diskuteras uppdatering av regionala och nationella riktlinjer om invasiv placenta.
Diarienummer: 2023-ANM002634
Kontakt
-
Daina Selga
Chefläkare- E-post: Daina.Selga@skane.se
- Telefon: 040-33 30 84
-
Magnus Aspegren
Pressansvarig- E-post: Magnus.Aspegren@skane.se
- Telefon: 046-17 23 44
-
Ämnesområde:
- Skånes universitetssjukhus
Senast uppdaterad: 13 juni 2024