Publicerad 2024-03-12
Resistenta bakterier spreds på neonatalavdelning
Under sensommaren och början av hösten 2023 upptäcktes smittspridning av resistenta former av bakterierna klebsiella (ESBL) och stafylokocker (MRSA) på neonatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Sammanlagt smittades åtta barn.
Den första patienten konstaterades positiv för ESBL och MRSA i samband med rutinmässig veckoscreening samtidigt som två andra spädbarn också konstaterades positiva för ESBL Klebsiella. Därefter konstaterades ytterligare fyra barn positiva för ESBL Klebsiella och ett för MRSA.
Inget av barnen fick behandlingskrävande infektion av bakterierna men händelsen anmäls enligt lex Maria på grund av risk för allvarlig vårdskada.
– Nyfödda barn som smittas av ESBL och MRSA riskerar att fortsatt bli bärare av de resistenta bakterierna och kan även smitta andra i sin omgivning. Båda bakterierna är multiresistenta och det behövs mycket breda antibiotika vid behandling. Större spridning i samhället kan leda till att bakterierna muterar och blir resistenta mot de antibiotika vi har till hands, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatalvård på Skånes universitetssjukhus.
Smittvägen är inte helt klarlagd. Bakterierna kommer oftast från föräldrar som har sina barn på neonatalavdelningen. Bakterierna sprids från barnet, ibland föräldrarna, via vårdpersonal till andra barn. Bakterien kan också spridas mellan föräldrar om de använder samma toaletter eller vistas i samma uppehållsrum.
– Det är tyvärr relativt vanligt med den här typen av smittspridning även om vi på Skånes universitetssjukhus varit förskonade de senaste åren. Alla barn på våra neonatalavdelningar screenas för bakterierna en gång i veckan. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att personal och även föräldrar som har sitt barn på en neonatalavdelning är noggranna med sin hygien, framför allt handhygien, säger Elisabeth Olhager.
Den interna utredningen har identifierat flera risker som kan ha påverkat smittspridningen. De viktigaste är bristande följsamhet till basala hygienrutiner och brister vid hantering av flergångsmaterial samt rengöring.
Vetenskapliga studier har visat att det är en ökad risk för smittspridning när nyfödda och för tidigt födda barn vårdas i trånga utrymmen där det rör sig mycket människor. På neonatalavdelningen i Malmö vårdas fyra barn på en sal, där det samtidigt vistas föräldrar och medarbetare. Det kan ha bidragit till svårigheter att upprätthålla korrekta hygienrutiner. Verksamheten har gjort en riskanalys och tagit fram en lång rad åtgärder för att minska risken för upprepning av händelsen.
– Det handlar om att på olika sätt stärka hygienen på avdelningen. Det gör vi genom att utbilda föräldrar och medarbetare att vara noggranna med framför allt handhygien. Medarbetarna får även vidareutbildning om betydelsen av andra hygienåtgärder, säger Elisabeth Olhager.
Diarienummer: 2023-ANM002512
Kontakt
-
Daina Selga
Chefläkare- E-post: Daina.Selga@skane.se
- Telefon: 040-33 30 84
-
Magnus Aspegren
Pressansvarig- E-post: Magnus.Aspegren@skane.se
- Telefon: 046-17 23 44
-
Ämnesområde:
- Skånes universitetssjukhus
Senast uppdaterad: 12 mars 2024