Sommarjobb för unga
Region Skåne erbjuder sommarjobb för dig som är 18–25 år. Ingen utbildning eller förkunskap krävs. Under fyra veckor i sommar har du möjlighet att arbeta hos oss och få en inblick i några av våra 300 olika yrkesroller.
Ta chansen att uppleva Region Skånes varierade arbetsområden, få en referens för framtida jobb och varför inte inspiration och ett nytt perspektiv på framtida utbildnings- och yrkesval.
Vi jobbar för alla Skånes invånare och i våra verksamheter möts många olika människor som till exempel kunder, patienter, kollegor eller samarbetspartners. Att visa omtanke och respekt är viktigt. Vi bryr oss om varandra, är nyfikna, tar ansvar och vill göra skillnad.
Vem kan söka?
För att söka sommarjobb inom Region Skåne ska du:
- Vara 18–25 år. Du ska ha fyllt 18 vid anställningens start.
- Ha svenskt person- eller samordningsnummer.
- Kunna förstå och göra dig förstådd på svenska.
- Inte tidigare haft en anställning i Region Skåne.
- Ha ett arbetstillstånd som är giltigt för hela perioden, om du är medborgare i ett land utanför EU/EES.
Ansökan
Ansökan för 2025 är öppen mellan 3 februari och 2 mars. När ansökan har öppnat hittar du en länk till ansökan på denna sida.
När?
Du kan välja mellan två sommarjobbsperioder om vardera fyra veckor. Du anger i ansökan vilken period du föredrar.
- Period 1: 16 juni-11 juli
- Period 2: 14 juli-8 augusti
Du förväntas arbeta heltid, åtta timmar per dag, varje helgfri vardag under den period du är anställd. Arbetstiderna är förlagda mellan 06:00-18:00 och kan variera inom våra verksamheter.
Arbetsområden
Du kan välja ett eller flera av dessa områden:
- Vårdnära arbete. Exempelvis arbete där du befinner sig i samma miljö som patienterna.
- Service och underhåll. Exempelvis underhåll av fysiska miljöer, arbete med transporter, tvätt eller lokalvård.
- Administration. Exempelvis arbete med dokument eller dator, där du utför administrativa uppgifter.
- Kundservice. Exempelvis arbete där du kommer möta andra personer antingen fysiskt, via telefon eller mejl.
- IT. Exempelvis arbete vid dator eller med annan teknisk utrustning.
Alla arbetsområden kan inte erbjudas på alla orter, därför kan det vara bra att välja flera alternativ. Som sommarjobbare ersätter du inte ordinarie medarbetare, utan hjälper till med det som behövs.
Arbetsuppgifterna kan variera och ske både i inom- och utomhusmiljö. På vissa arbetsplatser utförs arbetsuppgifter inom flera av ovanstående kategorier. Det finns inte möjlighet att anpassa plats efter en eventuell pågående eller avslutad utbildning.
Var?
Våra verksamheter finns på många orter i Skåne. Du kan välja en eller flera orter i din ansökan.
- Malmö med närområde.
- Lund med närområde.
- Kristianstad med närområde.
- Hässleholm med närområde.
- Helsingborg med närområde.
- Ängelholm med närområde.
- Trelleborg med närområde.
- Ystad med närområde.
Hur och när får jag besked?
För att alla ska ha lika stor chans att få ett sommarjobb matchas platserna först mot önskemålen om arbetskategori, ort och period och därefter lottas platserna ut. 2024 fick Region Skåne in drygt 2 600 ansökningar. Du kommer få besked via e-post om du har fått en plats eller inte. Datum för sista dagen att få besked publiceras på denna sida inom kort.
När du har tackat ja till din plats kommer din chef att kontakta dig. Det kan dock dröja lite eftersom vi har en stor mängd anställningar och avtal som ska upprättas, så vi ber om lite tålamod under denna fas.
I god tid innan jobbstart får alla sommarjobbare en introduktion på arbetsplatsen, ett personligt möte med sin chef och en möjlighet att tillsammans gå igenom arbetsuppgifter och eventuella behov. Sommarjobbet utförs under handledning. Det förväntas att du är närvarande de fyra veckorna och att du deltar och utför dina arbetsuppgifter efter förmåga.
Lön
Anställningsperioden består av 26 dagar. Grundlönen baseras på en månadslön som räknas om till 26 anställningsdagar. Eftersom månadslönen fördelas på 30 dagar i juni och på 31 dagar i juli och augusti, så blir det en liten skillnad mellan perioderna.
Lön före skatt är:
- Period 1: 18 418 kronor
- Period 2: 18 096 kronor
Semesterersättning tillkommer och lönen betalas ut i slutet av juli för period 1 och i slutet av augusti för period 2.
Om du vill jämka, ansök hos Skatteverket i god tid innan lönen betalas ut.
Hälsokontroll
Du som ska utföra arbetsuppgifter nära patienter måste göra en hälsokontroll innan du börjar jobbet. Hälsokontrollen betalas av oss. Vi informerar alla som fått sommarjobb om hur den går till samt var och när den ska göras.
Utdrag ur misstanke- och belastningsregistret
Vissa platser kräver uppvisat utdrag ur misstanke- och belastningsregistret och i så fall informerar vi dig hur det går till.
Vad tyckte sommarjobbarna 2024?
Intresset för att sommarjobba i Region Skåne har ökat och antalet giltiga ansökningar steg från 1 475 (år 2023) till 2 614 (år 2024). Efter avslutat sommarjobb ombeds alla som arbetat svara på en webbenkät om hur de upplevt sommarjobbet. Medverkan är anonym och frivillig.
Enkätsvaren visade att:
- 84 procent hade en mycket bra eller bra upplevelse av Sommarjobb unga.
- 88 procent uppger att de har lärt sig relevanta saker.
- 45 procent har fått inspiration till framtida studieval.
Så här tyckte några av våra sommarjobbare efter förra året:
"Väldigt trevligt bemötande från chef och kollegor! Bra och lugn arbetsmiljö och arbetsuppgifterna var varierande. Finns inget dåligt med min upplevelse."
"Att arbeta på Ängelholms sjukhus har verkligen varit en värdefull erfarenhet. Jag har fått stödja undersköterskor och sjuksköterskor med olika uppgifter. Dessutom har jag hjälpt personalen inom Regionservice med att städa avdelningen som jag hamnade på och förbereda mat för patienterna!"
Upptäck Region Skånes många yrken
I filmen ser du flera exempel på yrken inom Region Skåne.
Senast uppdaterad: 9 januari 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?