Region Skåne

Förbered dig för prao i vården

Du som ska ha din prao inom hälso- och sjukvården kan behöva förbereda dig lite extra.

En man i läkarrock med ett stetoskop runt halsen tittar in i kameran.

För dig som ska vara i vården

  • På många av våra arbetsplatser använder vi arbetskläder. Om det är så där du ska vara, får du arbetskläder när du kommer. Med andra ord är det inget du behöver tänka på inför första dagen.  
  • Ta med bekväma skor. Vi rör alla på oss ganska mycket så det kan vara skönt med ett par sköna gympaskor.
  • Underarmar och händer ska hållas helt fria från klocka, smycken, bandage, förband och stödskenor. Långt hår ska sättas upp eller täckas. Naglarna ska vara korta och fria från nagellack och andra konstgjorda material. Det är viktigt för att kunna tvätta händerna ordentligt och undvika smittspridning.

Hjälp oss bryta smittvägar

En av de viktigaste saker vi gör för att förebygga smittspridning i vården är att följa våra hygienrutiner. Det vanligaste sättet att smitta någon är via personalens händer. Det är därför väldigt viktigt att ha god handhygien.
Hur rena kan dina händer bli? De kan faktiskt bli helt fria från virus och bakterier om du tvättar dina händer rätt! Läs vidare och öva dig på att tvätta händerna rätt.

Lämna smycken hemma

Du ska alltid hålla underarmar och händer helt fria från klocka, smycken, bandage, förband och stödskenor. Om du har långt hår ska du sätta upp eller täcka håret. Naglarna ska vara korta och fria från nagellack och andra konstgjorda material.

Nya arbetskläder varje dag

Du får dina arbetskläder på plats första dagen. Med arbetskläder menas alla synliga plagg som till exempel byxor, skjorta och hijab. Strumpor och skor tar du med dig själv. Du byter kläderna varje dag.

Handtvätt

Du ska tvätta händerna med flytande tvål och vatten när händerna känns eller är synligt smutsiga. Efter tvätten ska du torka händerna torra. När händerna är torra tar du handsprit.

Så tvättar du händerna:

  1. Skölj händerna.
  2. Använd ordentligt med tvål.
  3. Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellan fingrarna.
  4. Skölj och torka händerna noga.

Så tar du handsprit:

  1. Ta rikligt med handsprit.
  2. Gnid in överallt, glöm inte fingertoppar, tummar och underarmar.
  3. Fortsätt gnida in handspriten tills händerna är torra.

Handspriten innehåller återfettande medel för att du inte ska bli torr om händerna. Skulle du ändå vilja smörja in händerna, kan du göra det med den handkräm som vi köper in.

Håll koll på tystnadsplikten

När du gör prao i sjukvården har du tystnadsplikt. Det innebär att du aldrig får berätta vad patienterna heter, vilka patienter du har träffat och vilka sjukdomar de har, för någon annan än personalen på din praoplats.

Tystnadsplikten står i lagen och är till för att skydda patienterna. Förbudet att sprida vidare uppgifter om patienterna gäller vid alla typer av spridning – muntlig, skriftlig, genom samtal i offentliga miljöer (till exempel i hissen eller på bussen) eller via sociala medier.

Tystnadsplikten slutar i princip aldrig att gälla. Det innebär att tystnadsplikten även gäller vid resa till och från praoplaceringen, när du är hemma och när du kommer tillbaka till skolan efter avslutad prao.

Berätta på rätt sätt

Om du vill berätta hur du haft det och vad du fått uppleva på din praoplats för någon annan så kan du göra det utan att bryta mot tystnadsplikten. Det gäller bara att berätta på rätt sätt. Du kan prata om det du varit med om på ett allmänt sätt utan att nämna namn, ålder och kön.

Till exempel: Idag när jag hade prao fick jag se på när min handledare la nytt förband på en nyopererad person.

Senast uppdaterad: 8 mars 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?