Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Utbildad utanför EU/EES i legitimationsyrke

Du som är utlandsutbildad inom hälso- och sjukvården är varmt välkommen att jobba hos oss! Region Skåne stöttar dig som är utbildad utanför EU/EES inom ett legitimationsyrke på vägen till en svensk legitimation.

En sal med datorer och laboratorieutrustning. Fyra personer arbetar med olika saker. En sitter vid datorn, en håller i prover, och två diskuterar något.

Svensk legitimation

Du ansöker om svensk legitimation hos Socialstyrelsen, som är den myndighet som fastställer kraven för svensk legitimation. Socialstyrelsen granskar din utländska utbildning och ger besked om vad du behöver göra för att gå vidare i legitimationsprocessen. Läs mer om ansökningsprocessen och ansök på Socialstyrelsens hemsida.

Ansök om legitimation (legitimation.socialstyrelsen.se)

Kunskapsprov

För att få en svensk legitimation måste du genomföra kunskapsprov. Proven innehåller teoretiska och praktiska delar och genomförs på olika universitet eller högskolor beroende på vilket legitimationsyrke det gäller.

International Office kan stötta dig i förberedelserna inför proven. Är du utbildad i ett annat legitimationsyrke än läkare eller sjuksköterska kan International Office hjälpa dig med förslag på studiematerial.

International Office

Förberedelse för dig som är läkare

Lunds universitet arrangerar en utbildning för dig som är läkare och planerar att göra Socialstyrelsens kunskapsprov. Antagning sker två gånger om året. Läs mer och anmäl dig på Lunds universitets hemsida. 

Inför Kunskapsprovet för läkare (luvit.education.lu.se)

Förberedelse för dig som är sjuksköterska

Högskolan Kristianstad arrangerar en utbildning för dig som är sjuksköterska och planerar att göra Socialstyrelsens kunskapsprov inför ansökan om svensk legitimation. Läs mer och anmäl dig på Högskolan Kristianstads hemsida.

Förberedande kurs för utlandsutbildade sjuksköterskor (hkr.se)

Praktisk tjänstgöring

Efter att du har klarat av kunskapsprovet måste du genomföra en praktisk tjänstgöring. Region Skåne erbjuder praktisk tjänstgöring i mån av plats. Den praktiska tjänstgöringen pågår i sex månader för läkare och i tre månader för övriga legitimationsyrken.

För att bli godkänd i din praktiska tjänstgöring ska du genomföra och bli godkänd i vissa arbetsmoment. Kliniken där du gör din praktiska tjänstgöring utgår från Socialstyrelsens bedömningsmall. 

Språkkrav

För att arbeta inom svensk sjukvård måste du ha goda kunskaper i det svenska språket. Motsvarande kunskaper i danska och norska är också godkänt.

Svenska språket inom vården

Medborgare i land utanför EU/EES

Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES behöver du även ett arbetstillstånd för att kunna arbeta i Sverige.

Arbetstillstånd (migrationsverket.se)

Senast uppdaterad: 11 juli 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?