Gröna obligationer

Regionstyrelsens fattade beslut om att möjliggöra emissioner av gröna obligationer 2016. Obligationerna används för att inhämta kapital avsett för att finansiera projekt med positiva miljöeffekter. Sedan dess har Region Skåne emitterat gröna obligationer för över 11 miljarder kronor.

Vid slutet av 2023 var 100 procent av Region Skånes utestående obligationer gröna obligationer. Från 21 april 2023 är Region Skånes kreditbetyg ’AAA’. Region Skånes gröna obligationer har bland annat finansierat:

  • Uppförande av nya sjukvårdsbyggnader på Helsingborgs och Malmös sjukhusområden.
  • Anskaffning av Pågatåg och Öresundståg.
  • Uppförande av nya depåer för bussar och tåg i kollektivtrafiken.
  • Uppförande av sex vindkraftverk.

Region Skånes gröna ramverk

Region Skånes gröna ramverk, eller Green Bond Framework, innehåller riktlinjer och kriterier för emissioner av gröna obligationer. Ramverket beskriver:

  • Vilka typer av projekt som är berättigade att få finansiering.
  • Hur urvalsprocessen går till.
  • Hantering och användning av intäkterna.
  • Hur miljönyttan från projekten rapporteras.

Region Skånes Green Bond Framework september 2024 - på engelska (pdf, nytt fönster)

Uppdatering av ramverket under 2024

Region Skånes gröna ramverk uppdaterades hösten 2024. Det blev den tredje uppdateringen sedan 2016. Förändringarna görs för att stödja Region Skånes miljömål som beskrivs i Miljöprogram för Region Skåne 2030, samt för att ge investerare ökad tydlighet och transparens kring den avsedda finansieringen genom Region Skånes gröna obligationer.

Kategorin “Energieffektivitet” har slagits ihop med “Gröna byggnader”

Tidigare fanns en separat kategori för energieffektivitet, men denna har nu integrerats i kategorin för gröna byggnader.

Fokusering på färre projektkategorier

Antalet berättigade projektkategorier har minskats från sex till tre – gröna byggnader, ren transport och förnybar energi. Detta görs för att kunna fokusera på de stora investeringsområdena under de kommande fem åren.

Stramare urvalskriterier

Urvalskriterierna för samtliga berättigade projektkategorier har justerats och skärpts för att bättre återspegla utvecklingen inom reglering och marknadsstandarder, såsom EU taxonomireglering och ICMA Green Bond Principles.

Second-party opinion

Region Skåne har erhållit en second opinion från Sustainalytics, där de bedömer att ramverket är trovärdigt, har positiv miljöpåverkan och följer de fyra kärnkomponenterna i ICMA:s Green Bonds Principles 2021.

Projektkategorierna är erkända av Green Bonds Principles och investeringar i dessa förväntas bidra till positiv miljöpåverkan och uppfyllelsen av FN:s globala mål för hållbar utveckling 7, 9 och 11.

Second-party opinion september 2024 - på engelska (pdf, nytt fönster)

Position paper och investerarrapport

Region Skåne följer ”Position paper on Green Bonds Impact Reporting” för hur gröna obligationer bör återrapporteras till investerarna avseende ekonomi och klimatpåverkan för att få en gemensam standard och jämförbarhet. Vägledningen och kraven i dokumentet har reviderats vid ett par tillfällen och 2024 års Position paper har använts för 2023 års investerarrapport.

Tidigare rapporter och ramverk

Senast uppdaterad: 17 oktober 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?