En ren miljö där alla kan vara trygga

Smittstädarna arbetar för att förhindra smittspridning i vårdens lokaler och utgör en viktig länk i vårdkedjan. Andrea Szecsenyi arbetar som smittstädare på Sus i Lund.

Smittstädaren Andrea Szecsenyi står vid en städvagn i en korridor

När patienter med smittsamma sjukdomar vårdas på sjukhus är kraven på renlighet höga. Smittstädarna är de som ser till att lokalerna är smittfria och rena - vilket förhindrar att andra patienter och vårdpersonal också smittas.

– Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Det är väldigt tydligt hur viktiga vi smittstädare är för vården och man känner att man gör skillnad varje dag, säger Andrea Szecsenyi har arbetat som smittstädare sedan 2015.

Alltid velat arbeta inom vården

Andrea Szecsenyi har alltid velat arbeta inom vården i någon form. Just därför blev det också naturligt för henne att valet föll på smittstädning.

– Jag valde att bli smittstädare för att det var det bästa sättet för mig att kunna bidra och göra skillnad. Vården är en kedja där alla har en viktig roll att spela – från överläkaren till lokalvårdaren.

Hög kvalité och ett gott bemötande, är centralt i jobbet som smittstädare, menar Andrea Szecsenyi.

– Ett trevligt bemötande är något vi aldrig tummar på. Vårt jobb handlar om att bygga tillit till både patient och vårdpersonal – de ska alltid känna att de är i goda händer.

En ren miljö där alla kan vara trygga

Personalen som arbetar med smittstädning genomgår kontinuerligt internutbildningar om olika smittor och är tränade i att hantera känsliga miljöer.

– Vi måste ha kunskaper om alla typer av bakterier och virus och vi utvecklas ständigt i våra roller. I grunden är det ett vårdyrke och vi har ett väldigt stort ansvar. Vi kan inte läka patienter, men vi kan förhindra att andra insjuknar och bidra till en ren miljö där alla kan vara trygga, säger Andrea Szecsenyi.

Senast uppdaterad: 16 juni 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?