Centrum för primärvårdsforskning (CPF) startades 2008 av Lunds universitet och Region Skåne. CPF fokuserar på primärvårdsfrågor kring exempelvis hur levnadsförhållanden och livsstil påverkar den fysiska och psykiska hälsan.
Forskningsnätverk
Forskningen i Region Skåne sker ofta i samarbete med andra, till exempel Lunds universitet, Högskolan i Kristianstad och Malmö universitet.
Region Skåne har startat flera centrumbildningar i samverkan med medicinska fakulteten på Lunds universitet. De fungerar som mötesplatser för forskare, näringsliv, sjukvård och universitet.
Inom Genomiskt medicincentrum Syd (GMC Syd) arbetar sjukvården och akademin tillsammans för att med hjälp av breda genanalyser förbättra klinisk diagnostik och behandling av en rad olika sjukdomar. Tillsammans med olika referensgrupper arbetar man för att precisionsmedicin ska nå patienter och för att nya forskningsframsteg kan omsättas till förbättrad sjukvård.
Huntingtoncetrum drivs med fokus på vård och forskning kring Huntingtons sjukdom. Vid Huntingtoncentrum integreras forskning och sjukvård med både öppenvårdsmottagning och högspecialiserad vård.
Kliniska prövningsenheter i Södra sjukvårdsregionen utför kliniska studier med läkemedel, medicintekniska produkter och medicinska behandlingar.
Kliniska Studier Sverige: Forum Söder utvecklar och erbjuder stöd och tjänster till forskare och forskningspersonal som genomför kliniska studier i Södra sjukvårdsregionen (Region Skåne, södra delen av Region Halland, Region Kronoberg och Region Blekinge).
Målet med NeuroLund är att förbättra diagnostik, behandling och omhändertagande av personer drabbade av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdomar. Ansvarig forskare är professor Oskar Hansson.
Neuronano Medicin arbetar för att förbättra vården inom de stora neurologiska folksjukdomarna genom att främja kreativt samarbete och kunskapsutbyte mellan forskare, kliniker, näringsliv och patientrepresentanter. Inriktningen är främst så kallad implanterbar neuroteknik som sensor- och stimuleringsteknik och nanomedicinska tillämpningar. Ansvarig forskare är professor Jens Schouenborg.
Palliativt utvecklingscentrums uppdrag är forskning, utveckling och utbildning av både den allmänna och specialiserade palliativa vården. Utgångspunkten är patientens och de närståendes behov oavsett diagnos, ålder, bakgrund eller var patienten vårdas. Palliativt utvecklingscentrum utför forskningsprojekt i samverkan med andra högskolor och universitet.
Palliativt utvecklingscentrum (palliativtutvecklingscentrum.se)
Psykiatriforskning Skåne ska underlätta och förbättra den kliniska forskningen genom att samarbeta med universitet, högskolor och andra aktörer. Psykiatriforskning Skåne arbetar för att synliggöra den forskning som bedrivs för att stimulera fler, särskilt unga, att forska och öka intresset för att delta i forskningsstudier.
Registercentrum Syd (RC Syd) förvaltar ett antal lokala, regionala och nationella kvalitetsregister vars primära syfte är uppföljning av kvaliteten i vården. RC Syd ingår i ett nätverk av motsvarande sjukvårdssregionala organisationer för övriga Sverige. RC Syd är en organisation med Region Skåne som huvudman men med medarbetare i Region Blekinge eller Region Skåne. RC Syd har lokaler på Medicon Village i Lund men också på sjukhuset i Karlskrona.
StrokeSyd är ett centrum för forskning, vårdutveckling och innovationer inom området stroke. I StrokeSyd deltar forskare från Lunds universitet, sjukvårdspersonal från Region Skåne, samt entreprenörer och innovationsbolag.
StrokeSyd skapar mötesplatser och främjar samarbeten som kan leda till rekommendationer eller nya behandlingsformer som förhindrar stroke, skyddar hjärnan mot stroke, eller förbättrar hjärnfunktionen och livet efter stroke. Ansvarig forskare är professor Tadeusz Wieloch.
UroCan-LU syftar till att utveckla sjukvård och forskning med fokus på de tre vanligaste formerna av urologisk cancer: prostatacancer, blåscancer och njurcancer.
Wallenberg Centrum för molekylärmedicinsk forskning (WCMM) i Lund är en satsning av Kurt och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW), Lunds universitet och Region Skåne inom området regenerativ medicin. Centret bedriver såväl grund- som klinisk forskning.
Wallenberg Centrum för molekylärmedicinsk forskning (wcmm.lu.se)
Senast uppdaterad: 18 september 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?