Miljöarbete
Miljöarbete inom Region Skånes verksamhet ska främja hållbarhet i tre delar: miljömässig, social och ekonomisk. Miljöfrågorna är en del av den miljömässiga hållbarheten. De är långsiktiga och centrala för framtiden och de styrs utifrån Miljöprogram för Region Skåne 2030.

Region Skåne har installerat solpaneler på en byggnad på sjukhusområdet i Malmö.
Miljöprogram styr miljöarbetet
Miljöarbetet i Region Skåne styrs av "Miljöprogram för Region Skåne 2030". Miljöprogrammet innehåller Region Skånes långsiktiga miljömål fram till och med år 2030.
Målen har en övergripande koppling till de globala hållbarhetsmålen som finns i FN:s Agenda 2030, samt i Sveriges nationella miljökvalitetsmål och i generationsmålet.
Miljöprogram för Region Skåne 2030
De miljöstrategiska målen i miljöprogrammet är indelade i tre övergripande fokusområden.
Resurseffektiv och cirkulär ekonomi
Region Skåne ska ha en resurseffektiv och cirkulär ekonomi där inflödet av varor minskar, återanvändning och återvinning främjas och energianvändningen effektiviseras.
Låg klimatpåverkan
Region Skåne ska ha en låg klimatpåverkan, fortsätta vara fossilbränslefritt inom egen verksamhet och till senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av klimatpåverkande gaser. Region Skåne ska också ställa krav på fossilbränslefria transporter vid upphandling, inköp och bidragsgivning.
Frisk och hälsosam miljö
Särskilt farliga ämnen ska fasas ut inom Region Skånes verksamheter och inte ingå i produkter, livsmedel, varor och byggnader om det inte är absolut nödvändigt. Särskilt farliga ämnen ska så långt som möjligt inte förekomma någonstans i leverantörskedjan, från råvaror och insatsvaror till avfall.
Nyheter om miljö och energi
-
Miljöteknikföretag vinner Region Skånes miljöpris 2025
Publicerad: 23 april 2025 -
Stor upprustning av vandrings- och cykelleder förbättrar Skånes friluftsliv
Publicerad: 2 april 2025 -
Nysatsning på returpåse ska hjälpa till att minska textilsvinnet
Publicerad: 20 mars 2025
Energianvändning
Region Skåne använder energi i form av värme, kyla och el till fastigheter och i form av drivmedel till resor och transporter.
Användningen av energi och resurser behövs för att verksamheterna ska fungera. Genom god planering, aktiva val och prioriteringar kan Region Skånes verksamheter minska sin miljöpåverkan.
Regiongemensamt miljöledningssystem
För att på bästa sätt arbeta med miljöfrågor har Region Skåne valt att externt certifiera ett regiongemensamt miljöledningssystem enligt ISO 14001:2015. Syftet är att säkerställa ett systematiskt miljöarbete. Det gäller samtliga förvaltningar inom Region Skåne.
Krav på privata vårdgivare
Region Skåne ansvarar för att de verksamheter som finansieras av offentliga medel bidrar till uppfyllandet av Miljöprogram för Region Skåne 2030. Region Skåne ställer miljökrav på privata vårdgivare som syftar till att vårdgivarna ska bedriva sitt miljöarbete i linje med Region Skånes miljöarbete.
För att säkerställa att miljökraven efterlevs genomför Region Skåne årliga uppföljningar hos privata vårdgivare.
Miljökrav för privata vårdgivare (vardgivare.skane.se)
Krav på bidragsmottagande verksamheter
Alla verksamheter som får bidrag, stöd eller annan form av finansiering från Region Skåne ska ta ansvar för sin miljöpåverkan och bidra till Region Skånes miljöpolicy och miljömål som finns inkluderade i Miljöprogram för Region Skåne 2030.
Verksamheter som får bidrag på minst tio prisbasbelopp per år (588 000 kronor år 2025) omfattas av särskilda miljökrav som bidrar till Region Skånes miljöarbete.
Region Skånes miljöbevis (utveckling.skane.se)
Styrande dokument
Senast uppdaterad: 31 mars 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?