Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård är offentligt finansierad vård som bedrivs vid fem enheter i landet och där endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens och tillgänglighet.
Det handlar om vård av ovanliga sjukdomstillstånd som förutsätter multiprofessionella samarbeten, spetskompetens och tillgång till avancerad utrustning. Syftet med nationell högspecialiserad vård är att vården ska bli mer effektiv och vårdkvaliteten bättre om verksamheten koncentreras till färre sjukhus.
Det är Socialstyrelsen som utreder och fastställer vilken vård som ska utgöra nationell högspecialiserad vård. Därefter kan regionerna ansöka om tillstånd att bedriva vården. Nämnden för nationell högspecialiserad vård bestämmer sedan vilka regioner som får uppdraget.
I Region Skåne bedrivs nationell högspecialiserad vård vid Skånes universitetssjukhus och inom psykiatrin.
Nationell högspecialiserad vård vid Skånes universitetssjukhus - Öppnar länk till extern webbplats
Vid Skånes universitetssjukhus bedrivs högspecialiserad vård, forskning och internationella samarbeten inom en rad olika områden.
Nationell högspecialiserad vård inom psykiatrin - Öppnar länk till extern webbplats
Inom psykiatrin bedrivs nationell högspecialiserad vård inom områdena könsdysfori, svårbehandlat självskadebeteende och svårbehandlade ätstörningar.
Senast uppdaterad: 3 juni 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?