Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 25 juni 2024

AI-stödd bröstcancerscreening: lovande resultat men många frågor ännu

Hur står sig screening för bröstcancer med hjälp av AI jämfört med nuvarande praxis där två röntgenläkare granskar bilderna? Resultaten av en ny forskningssammanställning gjord på Skånes universitetssjukhus pekar på att artificiell intelligens i kombination med en röntgenläkare troligen kan hitta lika många, eller fler, fall av bröstcancer jämfört med dagens modell.

Forskningssammanställningen ”Artificiell intelligens vid bröstcancerscreening med mammografi” är gjord av HTA syd vid Skånes universitetssjukhus och sakkunniga inom området. Tillsammans har de tittat på bästa tillgängliga forskning om användandet av AI i samband med bröstcancerscreening med mammografi, för att undersöka om det går att dra slutsatser kring effektivitet och resultat.  

– Sammanställningen ger en del svar om prestanda vad det gäller att hitta bröstcancrar, men den visar också att många frågor om effekten av AI inom bröstcancerscreening ännu är obesvarade. Till exempel går det inte att dra någon slutsats om det är mer eller mindre farliga cancrar som hittas med AI, jämfört med nuvarande rutin, säger Maria Madestam, sakkunnig i forskningssammanställningen och överläkare vid Unilabs mammografi i Helsingborg.

AI kan frigöra tid 

Sammanställningen visar att det är möjligt att användning av AI skulle kunna frigöra tid för radiologer att arbeta med annat. Men användning av AI innebär också nya kostnader och de beräkningar som gjorts pekar på att det inte skulle bli billigare för regionerna, i alla fall inte på kort sikt. Det är därför viktigt att säkerställa att AI leder till hälsovinster eller andra fördelar för vården som kan motivera dessa kostnadsökningar.

Fakta 

  • HTA står för Health Technology Assessment och är en metod för att utvärdera kunskapsläget för frågor som ställs från hälso- och sjukvårdsverksamheterna.  
  • Forskningssammanställningen har gjorts i samarbete mellan sakkunniga inom olika specialiteter från Södra sjukvårdsregionen och HTA syd vid Skånes universitetssjukhus. 
  • Frågeställare till forskningssammanställningen var Unilabs, som ansvarar för bröstcancerscreening med mammografi i Region Skåne. 

Senast uppdaterad: 25 juni 2024