Region Skåne

Publicerad: 14 oktober 2024

Andreas är en av landets bästa på HLR

Stort grattis till Andreas Stenvall, anestesisjuksköterska på CSK vars lag tog hem första priset i HLR-rådets nationella tävling i hjärt- och lungräddning (HLR). Det var tredje gången tävlingen arrangerades – för att utse landets bästa lag i avancerad hjärt- och lungräddning.

Andreas Stenvall vann med sitt lag i den nationella lagtävlingen i HLR. På bilden syns lagdeltagare från Stockholmsregionen - Viktorija Anängen, överläkare och Henrik Lindgren, specialistsjuksköterska.  Foto: Rasmus Bjerén/HLR-rådet 

Med gedigen erfarenhet som HLR-instruktör i ryggen ställde Andreas Stenvall för första gången upp i tävlingen, och vann. Och visst är det kul att vinna men för Andreas är möjligheten att rädda liv vid hjärtstopp det viktigaste – att kunna vara förberedd på det oförberedda. 

– Det är kul att vinna tävlingen. Med min kunskap i HLR kan jag rädda liv, ett räddat liv är den största vinsten man kan få! säger Andreas Stenvall.

Värdefull återkoppling på färdigheterna

– Det viktigaste i HLR är att träna och öva HLR. Något jag alltid försöker få mina kursdeltagare att ta med sig är att våga göra HLR, säger Andreas Stenvall. 

Fem lag från hela Sverige med deltagare från akut- och ambulanssjukvård tävlade mot varandra i hjärt- och lungräddning. Lagen gjorde bland annat hjärt- och lungräddning på en testdocka och bedömdes av domare i exempelvis kvalitetsmål.  

– En annan ingående del var teamledningen och samverkan i teamet. Domarna använde då en internationell bedömningsmall och tittade på bland annat vår kommunikation, situationsmedvetenhet, ledarskap, följarskap, hur beslut fattades och prioriterades inom teamet.

Avancerad plan följs  

Den tredje delen i tävlingen var följsamheten till den handlingsplan som finns i avancerad hjärt- och lungräddning. 

– Domarna bedömde hur vi analyserade hjärtrytmen, om vi gav läkemedel vid rätt tidpunkter och intervall. Bedömning gjordes kring bland annat om vi defibrillerade när vi skulle, gjorde diagnostik kring orsaker till hjärtstoppet och våra åtgärder. Det var tre olika domare och en scenarioledare, säger Andreas Stenvall. 

Deltagare från hela landet  

Andreas lag bestod av två akutläkare från intensivakuten vid Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm, en ambulanssjuksköterska från Jönköping och en narkossjuksköterska från Karolinska. 

– I min värld var alla deltagande lag superduktiga. Hade det varit riktiga patienter hade alla haft de bästa förutsättningarna till överlevnad. Det roligaste med tävlingen är den fantastiska teamkänsla vi byggde upp i vårt team, säger Andreas Stenvall. 

Hoppas på helskånskt lag nästa år

Han har också fått i uppdrag att skriva de nationella riktlinjerna i sjukvårds-HLR till barn och som ska gälla från 2026. 

– Jag är överväldigad över att jag blev tillfrågad.  Slutresultatet kommer att presenteras på HLR- rådets kongress i Göteborg i maj 2026. Då får jag och mitt lag också chansen att försvara vår vinst i A- HLR tävlingen. Jag hoppas att få se något lag från Skåne då också!  

Senast uppdaterad: 14 oktober 2024