Region Skåne

Publicerad: 17 oktober 2024

Barnmorskan svarade på frågor om amning

Hur kan man förbereda sig för amning? Och hur stöttar man bäst sin ammande partner? Frågorna till barnmorskan Gunilla Kristiansson var många när Region Skåne hade frågestund på Instagram. Här är några av svaren.

Barnmorskan Gunilla Kristiansson sitter framför ett beige skynke, tittar in i kameran och ler.

Gunilla Kristiansson arbetar som barnmorska på Skånes universitetssjukhus.

Hur ska jag göra för att sluta amma?

Försök att dra ner på amningstillfällena successivt genom att amma mer sällan. Gör detta under en längre period. Vissa barn accepterar det bättre än andra. Om brösten blir alltför spända kan det vara skönt att sätta sig i ett varmt bad eller handmjölka ut den allra yttersta mjölken för hand.  

När slutar mjölken att rinna?

Oftast blir brösten rejält spända när man har slutat amma helt. Det tar lång tid innan mjölken försvinner helt och hållet.

Vad är de viktigaste fördelarna för hälsan att amma? Mer än myset och det praktiska liksom.

Det finns många fördelar exempelvis naturlig anknytning med mor och barn. För mamman: minskar risken för bröstcancer, diabetes typ 2 och hypertoni. För barnet stärker amningen immunförsvaret, minskar risken för astma och öroninfektioner.

Varför gör det så ont att amma?

Många gånger beror det på att barnet inte ammas i rätt position eller inte har ett korrekt tag om bröstvårta och vårtgård.

Kan man få besvär med svamp i bröstet pga tvål med doft?

Nej. Däremot ska man inte tvätta brösten/bröstvårtorna med tvål på grund av de blir torra vilket kan leda till sprickor.

Vad kan man göra för att stödja sin partner som ammar?

Partnern behöver förstå hur viktig han/hon är för att amningen ska fungera. Det handlar om att fysiskt närvara, att peppa och att göra mycket av det praktiska runt omkring barn och mor.

Hur ammar man trillingar? Det finns ju oftast bara två bröst.

Antingen ammar man dem en och en eller så två och två. När man har ammat två barn och ska byta bröst kan man ta bort den ena och ta den tredje till bröstet och försöka få ett flow i detta. Det kan vara svårt att få upp en mjölkmängd som räcker för helamning till tre barn.

Det kommer mjölk när jag ammar, men mitt barn blir inte mätt. Kan man ha ”tunn” mjölk?

Man kan inte bedöma mjölkens kvalitet genom att bara titta på den. Där krävs det avancerade mätmetoder. Anledningen till att barn vill ammas handlar inte bara om att stilla hungern. Det finns så många anledningar till att ett barn vill komma till bröstet exempelvis tröst, trygghet och närhet.

Mitt barn får inte riktigt ro när jag ammar. Hon verkar vilja ha mjölk snabbare. Finns det knep?

Om man misstänker att man har för lite mjölk ska man amma ofta det vill säga varannan timme i minst två dygn för att det ökar upp produktionen, så kallad “intensivamning”.

Varför funkar amning inte för vissa trots att man gärna vill?

Att samla kunskap under graviditeten är viktig och ta emot stöd. Sen kan det vara andra faktorer som spelar in som stress och att man inte slappnar av.

Om man inte lyckas med amningen när man ligger på BB, är det kört då?

Man ska kunna få hjälp och stöttning av BVC och Amningsmottagningen. Man kan även kontakta Amningshjälpen. Man kan säga att ju längre man väntar desto svårare kan det bli att få igång amningen.

Hur ser trenden ut, ammar kvinnor högre upp i barnets ålder nu?

Ja siffrorna för långtidsamning har ökat.

Region Skåne på Instagram (instagram.com)

Senast uppdaterad: 17 oktober 2024