Publicerad: 3 oktober 2024

Beslut om nära vård – ny vårdform och ny förvaltning

Under torsdagen fattades flera beslut som rör omställningen till nära vård. Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, beslutade att ge förslag till hälso- och sjukvårdsbudget 2025, där införandet av en ny vårdform ingår. Regiondirektören har beslutat att inrätta en ny förvaltning, Nära vård och hälsa, som ska ansvara för vårdformen.

en ung man sitter i en stol och talar med en läkare

Region Skånes nuvarande organisation kan upplevas som svårnavigerad av både invånare och medarbetare när det gäller hur man ska söka vård, beroende exempelvis på var man bor eller när man har behov.

Därför föreslår politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, att en anslagsfinansierad ny vårdform inom nära vård ska införas. Vårdformen ska vara ett kitt mellan vårdcentraler och sjukhusens mottagningar och ha fokus på mötet med patienten när den har behov av kontakt med hälso- och sjukvården, hemma eller i hälso- och sjukvårdens lokaler.

Primärvården fortfarande navet

Invånarna i Skåne ska erbjudas bättre tillgänglighet till trygg vägledning och vård – dygnet runt.  

– Hela hälso- och sjukvården måste vara med och bidra i omställningen och primärvården ska fortsatt vara navet. Nu bildar vi en ny förvaltning med namnet Nära vård och hälsa. Det betyder inte att andra kan slå sig till ro. Jag vill att den nya organisationen ska ses som en signal om att omställningen till nära vård är oerhört viktig och måste gå snabbare, säger Lars-Åke Rudin, regiondirektör.  

Ökad samordning

På sikt kan det bli förändringar i vårdutbudet gentemot Skånes invånare. ”Näravårdenheter” ska kunna möta invånarnas akuta vårdbehov då vårdcentralen inte har öppet, men då specialiserad akutvård inte krävs. Inom “näravårdenheterna” föreslås akutmottagningar ingå och dessa ska patienter kunna besöka på samma sätt som idag. Däremot ska samordningen med andra resurser inom vårdformen utökas. 

– Det krävs ett tätt samarbete med primärvården som är navet i nära vård, och vi måste också arbeta närmare kommuner och andra aktörer. Invånare ska även fortsättningsvis vända sig till 1177 eller sin vårdcentral för vägledning i första hand, säger Oskar Hammar, som utreder omställningen till nära vård inom Region Skåne. 

Samtliga beslut och handlingar i ärendet i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Senast uppdaterad: 3 oktober 2024