Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 24 juni 2024

Etikpodden: Existentiell vård och etiska utmaningar

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla arbetet med existentiell hälsa inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken. Men vad innebär existentiell hälsa, vård eller omvårdnad och hur bör sjuksköterskor, läkare och annan personal tänka kring patienternas behov av andliga och kanske till och med religiösa inslag i vården? Detta diskuteras i det senaste avsnittet av Etikpodden.

Närbild på två par händer.

Existentiell vård och etiska utmaningar, det är ämnet i det här avsnittet av Etikpodden från Region Skånes Etiska råd. Magdalena Nordin, docent i religionssociologi vid Göteborgs universitet och medlem av Etiska rådet medverkar. Hon intervjuas av radiojournalisten Lars Mogensen. 
 
– Nutida vård utgår mycket från det holistiska, att alla delar av människans existens ska finnas med. Religion är en del av människors livssituation, så att plocka bort det från vården, då missar man hela människan. Det finns en balansgång att hitta om man tittar på de medicinska delarna som vilar på empirisk vetenskap och de andliga och existentiella delarna där vi inte har samma typ av vetenskaplig kunskap och ingång. Här finns en komplexitet när de ska mötas, säger Magdalena Nordin.

Vad kan det handla om när en person behöver existentiell vård?

– Det kan handla om att personalen sitter ner en stund och lyssnar. Det kan räcka, att man får prata om de här existentiella frågorna. Det kan vården ge om det finns tid och utrymme, men det ingår kanske inte i vårdplaneringen att sitta en timme och bara lyssna. Om det handlar om mer specifikt andligt och religiöst upplever jag att vården ofta vill ta in den kompetensen utifrån. Men det finns undantag, det finns många exempel på personal som själva är religiösa och tar de samtalen. Men det är ju inget de lärt sig i sin vårdutbildning utan då går de in som människor i det, fortsätter Magdalena Nordin.

Etikpodden avsnitt 21: Existentiell vård (soundcloud.com)

Etikpodden

Etikpodden är en podd från Etiska rådet i Region Skåne och riktar sig till dig som arbetar i sjukvården, beslutsfattare i sjukvården och dig som är allmänt intresserad. I podden diskuteras aktuella etiska teman av etiska rådets seniora och kunniga ledamöter.   

Senast uppdaterad: 24 juni 2024