Region Skåne

Publicerad: 30 oktober 2024

Ett halvår med nationell högspecialiserad vård, NHV, vid könsdysfori

Från årsskiftet bedriver Region Skåne nationell högspecialiserad vård vid könsdysfori. Med gemensamt nationellt ansvarstagande jobbas det tillsammans för jämlik vård. Ett sätt att försöka öka tillgängligheten då söktrycket ständigt ökar.

Attila Fazekas, överläkare, och Erika Sundström, enhetschef Bup, står bredvid varandra mot en bakgrund av en vit vägg.

Uppdraget för Region Skåne innebär att i samverkan med Region Östergötland bedriva NHV vid könsdysfori. Barn- och ungdomspsykiatrimottagning könsidentitet och Vuxenpsykiatrimottagning könsidentitet Malmö gör utredningar av könsdysfori utifrån önskemål om könsbekräftande behandling. 
 
- Personer med könsdysfori möter många olika professioner på sin väg till och under behandling. Genom att vi idag kan erbjuda nationell högspecialiserad vård inom könsdysfori förstärker vi samarbetet och kunskapsspridning mellan regioner runt om i Sverige. Ett av målen är att vi ska ge jämlik vård oavsett var man bor, säger Attila Fazekas, chefsöverläkare vuxenpsykiatri Lund. 

Ökat söktryck ger fortsatt långa köer 

Kötiden för utredning vid könsdysfori är fortsatt lång. För barn är väntetiden cirka 18 månader och för vuxna 33 månader. Region Skåne har genomfört en del förändringar för att möta upp de långa köer som finns till vård vid könsdysfori. 
 
- Under det senaste året har vi förstärkt bemanningen inom mottagningen. Vi har jobbat fram en tydlig utredningsrutin och väletablerade rutiner. Vi tar emot många fler patienter och slutför fler utredningar. I takt med det har söktrycket ökat vilket gör att vi fortsatt har utmaningar gällande tillgänglighet, berättar Erika Sundström, enhetschef Barn- och ungdomspsykiatrimottagning könsidentitet och Vuxenpsykiatrimottagning könsidentitet Malmö. 

Öppenhet i samhället

- Vi ser att antalet remisser ökar. De flesta patienter är mellan 18–25 år men vi får även in remisser som gäller patienter i 60–70 årsåldern. Orsaken till ökningen är något vi diskuterar i våra nationella nätverk och samarbeten. Vi tror att det är flera faktorer som samspelar. Det finns en öppenhet i samhället att det finns transsexuella i samhället, nu finns det mer information att söka på nätet, behandlingsmöjligheterna har blivit kända och tillgängliga, säger Attila Fazekas, chefsöverläkare vuxenpsykiatri Lund. 

Fakta  

Senast uppdaterad: 30 oktober 2024