Region Skåne

Publicerad: 22 oktober 2024

Experten svarar på frågor om bröstcancer

Hur ofta ska man undersöka brösten? Vilket bröst är det vanligast att få cancer i? Och kan man upptäcka bröstcancer med blodprov? Linnea Huss, bröstkirurg på Helsingborgs lasarett som även doktorerat i bröstcancerepidemiologi svarar här på invånarnas frågor om bröstcancer. Håll gärna utkik efter kommande frågestunder på Region Skånes Instagram.

Kvinnlig person i läkarrock ler mot kameran.

Hur ofta ska man undersöka sina bröst? Upplever du att många gör det? Själv har jag svårt att minnas. 

Det brukar vara lagom en gång i månaden, gärna ungefär vid samma tid i menstruationscykeln vid varje tillfälle. Det är lätt att glömma men ett tips är att lägga in en påminnelse i mobilen. 

Finns det något sätt att upptäcka metastaser med blodprov?  

Tyvärr finns inga säkra sådana blodprover. Det finns en markör man kan kontrollera i blodprov men den brukar främst användas för att följa ett sjukdomsförlopp där man redan vet att sjukdomen är spridd.  

Är det mer allvarligt om tumören är stor?

Det är många saker som avgör hur allvarlig en bröstcancer är, varav storleken är en faktor. Man kan till exempel ha en stor tumör som har långsam tillväxt, och som har en mer gynnsam prognos än en liten. När man behandlar bröstcancer tar man hänsyn till alla dessa faktorer för att ge varje person en så bra behandling som möjligt. 

Har man större risk att få bröstcancer när man är njurtransplanterad?  

Njurtransplantation anses inte vara en tydlig riskfaktor för att utveckla just bröstcancer, även om man har sett ett statistiskt samband mellan njurtransplantation och risk för cancer generellt. Alltså finns det ingen anledning att till exempel genomföra tätare mammografikontroller än vad som erbjuds inom screeningprogrammet. 

Kan man göra något själv för att minska risken för bröstcancer?  

Hälsosamma levnadsvanor, som balanserad kost, regelbunden motion samt begränsat alkoholintag är också bra för att minska risken för bröstcancer. 

Är vänster eller höger bröst vanligast att få cancer i? Eller är det 50/50?  

Det finns säkert små skillnader men min uppfattning är att det är ungefär lika vanligt på höger som vänster sida. Det har dock i princip ingen betydelse för hur förändringar i brösten ska utredas eller hur cancern behandlas. 

Hur lång tid tar det för en cancerknuta att bli synbar på ultraljud?  

Från det att den första bröstcancercellen bildas till dess att man kan upptäcka en cancertumör, antingen genom att man känner den eller kan se den på mammografi eller med ultraljud brukar man ange en tidsperiod på 10-30 år.  

Dotterns farmor dog i bröstcancer. Ingen på min sida har haft det. Bör jag vara orolig för min dotter?

De allra flesta bröstcancerfallen beror inte på ärftlighet. Hos endast 10% av de som drabbas av bröstcancer kan man finna en gen som är kopplad till ökad risk för bröstcancer. Endast inom de familjer där man kan se flera personer i samma släktgren som drabbats, finns det en anledning att tro att man har en ökad risk att drabbas av bröstcancer.

Brösten är knöliga i sig själv, hur känner man skillnaden?  

Det är därför det är viktigt att regelbundet känna på sina bröst. Man lär känna dem och kan på så sätt upptäcka nya knutor. Generellt kan man också säga att ju yngre man är, desto större är sannolikheten att det är en godartad knuta som har uppstått i bröstet. 

Man kan ju alltid känna små knutor i bröstet, men hur vet jag vilka som är farliga?  

Om en knuta är ny, och inte försvinner till exempel efter genomgången menstruation bör den utredas. Vårdcentralerna har tydliga rutiner för hur förändringar i brösten ska utredas och man får snabbt tid för undersökning. 

Knuta i brösten som ger stickande smärtor?  

Alla knutor i bröst bör utredas, men man kan inte dra några slutsatser utifrån om den är smärtsam eller inte.  

Minskar träning risken för bröstcancer?  

Det är svårt att dra så kallade kausalsamband mellan träning och risk för bröstcancer, men hälsosamma levnadsvanor är alltid bra. 

Kan män också få bröstcancer?

Ja, men det är betydligt mer ovanligt än hos kvinnor. Oftast är de män som drabbas äldre, det vill säga kring 70 år eller äldre. Om en man har en nytillkommen knuta i sitt bröst bör den dock utredas, precis som hos en kvinna.

Följ Region Skåne på Instagram  (instagram.com)

Senast uppdaterad: 22 oktober 2024