Region Skåne

Publicerad: 16 oktober 2024

Fler kan räddas med HLR vid hjärtstopp

Visste du att 70 procent av alla hjärtstopp sker i vår närmiljö, bland vänner och familj? Om fler kan göra enkel hjärt- och lungräddning kan fler räddas till livet. Marie Sannemalm, HLR-samordnare på CSK har i sin yrkesroll mött många som överlevt tack vare hjärt-lungräddning, HLR.

En person gör bröstkompressioner på en  övningsdocka.

HLR-dagen, Restart a heartday den 16 oktober uppmärksammas av Svenska rådet för hjärt- och lungräddning, på Region Skånes sjukhus och runt om i samhället.   
  
Med tidig HLR ökar chansen att överleva med två till tre gånger och för varje minut som går utan start av HLR minskar den drabbades chanser att överleva med tio procent. För att konstatera att en person drabbats av ett hjärtstopp kontrollerar du först medvetande och sedan andningen.  

– Om man inte får kontakt med personen och hen inte har någon normal andning ska detta tolkas som ett hjärtstopp, säger Marie Sannemalm, som är HLR-samordnare på Practicum och sjuksköterska inom verksamhetsområde anestesi, operation och intensivvård på CSK.

Starta HLR snarast 

Varje år får 10 000 personer i Sverige plötsligt hjärtstopp utanför ett sjukhus. Det är viktigt att genast larma 112 för att få hjälp och få instruktion av operatören hur man utför HLR.  
  
– Det går inte att vänta med hjärt- och lungräddning när någon fått ett hjärtstopp. Allt är beroende av att någon larmar 112 och direkt sätter igång med hjärt- och lungräddning, säger Marie Sannemalm. 

Hjärtstartare behövs  

Kan dessutom en hjärtstartare kopplas på snabbt och en strömstöt ges inom tre till fem minuter från kollaps överlever cirka 50 till 70 procent av de drabbade.  

Hjärtstartare ute i samhället är viktiga och behöver vara mer tillgängliga för att kunna användas vid ett hjärtstopp, säger hon. 

– Vi saknar fler hjärtstartare i offentlig miljö och som är öppna dygnet runt. Jag önskar att det fanns små kiosker med hjärtstartare som öppnas när man larmar 112. Det finns i Storbritannien, säger Marie Sannemalm.  
På våra sjukhus, exempelvis på CSK finns hjärtstartare på varje våningsplan och i källaren under sjukhuset.

Rädda liv  

Varje person som utbildar sig inom HLR kan rädda liv.  

– Det är bättre att göra något än ingenting alls. Tänk på att det behövs snabba och djupa bröstkompressioner. När du gör HLR, sitt på knä bredvid personen som bör vila på hårt underlag, säger Marie Sannemalm. 

Är du nyfiken på att lära dig HLR eller behöver du fräscha upp dina kunskaper? Kika då gärna in på 1177.se för råd och instruktioner.

Hjärt-lungräddning (HLR) (1177.se)

Senast uppdaterad: 16 oktober 2024