Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 15 juli 2024

Förbättrad situation inom barnoperationsverksamheten

Samtliga specialistsjuksköterskor inom barn- och ungdomsavdelning operation på Skånes universitetssjukhus i Lund som i början av sommaren valde att säga upp sig, har nu dragit tillbaka sina uppsägningar. Det betyder svårt sjuka barn fortsatt kan opereras på Skånes universitetssjukhus.

Foto: Emil Langvad.

– Jag är naturligtvis oerhört glad över att sjuksköterskorna valt att stanna kvar och arbeta vidare med oss för att utveckla verksamheten. Det är nu det viktiga arbetet börjar med att se till att vi fortsätter att avlasta barnoperationsavdelningen, att vi skapar en god arbetsmiljö och en robust verksamhet så att vi kan fortsätta ge världsledande vård till svårt sjuka barn, säger Pia Malmkvist, tf. verksamhetschef för VO barnkirurgi och neonatalvård.

Hög belastning

I början av sommaren valde 13 av 20 specialistsjuksköterskor på barn- och ungdomsavdelning operation i Lund att säga upp sig.

– Det har varit en besvärlig situation under en längre tid där specialistsjuksköterskorna på avdelningen haft en alltför hög belastning. Tidigare beslut för att förbättra situationen har inte lett till att verksamheten lyckats rekrytera tillräckligt många nya sjuksköterskor för att åstadkomma den minskning av belastningen, inte minst beredskapspassen, som vi önskat, säger förvaltningschef Björn Ekmehag på Skånes universitetssjukhus.

Nya scheman

För att nu minska arbetsbelastningen för medarbetarna kommer arbetstiden att schemaläggas på ett annat sätt, med målsättningen att beredskapen ska tas bort. 24/7-verksamhet innebär kortare veckoarbetstid. Just nu pågår arbetet med att i samarbete med medarbetarna rent praktiskt ta fram nya scheman.

För att ytterligare avlasta verksamheten kommer vissa barnkirurgiska och barnortopediska ingrepp att flyttas till Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Nationell högspecialiserad vård 

– De barn som behöver opereras kommer att opereras hos oss. Förändringen innebär att operationerna ibland kommer att göras i Malmö. Oavsett var operationen sker, kommer den att utföras av ordinarie operatör/kirurg från barnverksamheten, berättar Pia Malmkvist.

Att situationen inom barnoperationsverksamheten nu förbättrats innebär också att sjukhuset fortsatt har kapacitet att ansvara för NHV-uppdragen (Nationell högspecialiserad vård) inom barnhjärtkirurgi och viss kirurgi vid missbildningar på barn och ungdomar.

Senast uppdaterad: 15 juli 2024