Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 22 juli 2024

Framgång när rätt personal gör rätt saker

När rätt medarbetare gör rätt arbetsuppgifter ökar kompetensen. Det är den viktigaste slutsatsen i projektet Framtidens vårdavdelning, som nu utvärderats. Patientsäkerheten ökar och arbetsglädjen förbättras när medarbetare växer i nya roller på gynekologi-, kirurgi- och öronavdelningen på CSK.

Vårpersonal förbereder en patientsäng.

När varje yrkesgrupp arbetar med det den är bäst på, ökar trivseln för alla. Strategin har blivit verklighet på gynekologi-, kirurgi- och öronavdelningen vid Centralsjukhuset Kristianstad. Nu har utvärderingen kommit efter snart två års arbete.  

När medarbetarna får utrymme att växa blir resultatet att också patienter känner sig tryggare och medarbetare stannar kvar.   

– Den viktigaste slutsatsen är att när rätt medarbetare gör rätt arbetsuppgifter ökar kompetensen. Undersköterskorna gör allt fler riskbedömningar. Vi får färre avvikelser, säger Linda Hörberg, som är enhetschef, på gynekologi-, kirurgi- och öronavdelningen, som startade förändringsarbetet 2022.  

Fokus på undersköterskor 

Utvärderingen visar att vårdavdelningen behöver fokusera på undersköterskornas roll för att framgångarna med patientsäkerhet och arbetsglädje ska uppnås, berättar Linda Hörberg.  

– Det är roligt att se att när undersköterskornas kompetens ökar, kan de fokusera på kärnan i patientarbetet, säger Linda Hörberg. 

Undersköterskorna skötte tidigare matbeställningar och städning och använde mycket tid till detta. Nu kan undersköterskorna fokusera på omvårdnaden när servicevärdar avlastar och sköter de andra uppgifterna.  

–  Jämfört med när vi började med pilotmodellen 2022 arbetar vi ganska annorlunda. Undersköterskorna arbetar mycket mer patientnära i team. Ju mer kunskap och utbildning undersköterskorna har, desto mer kan de avlasta sjuksköterskorna. Undersköterskornas kunskap i teamen är ovärderlig! säger Linda Hörberg.   

Medarbetarna trivs  

Nu finns kompetenskort med ett strukturerat årshjul för undersköterskorna.  

– Det är tydligt för alla vad som behöver göras. Innan modellen genomfördes här var det hög omsättning på medarbetarna. Så är det inte längre, säger Linda Hörberg.

När rätt personer gör rätt saker vågar också fler ta ansvar. Det avspeglas i ökad arbetsglädje och patientnöjdhet. Självgående medarbetare utvecklar omvårdnaden, visar utvärderingen av Framtidens vårdavdelning. 

Alla medarbetare växer 

– Det har blivit en enorm skillnad över tid. Vi är mer välbemannade och medarbetarna mår bättre. Det är också lättare att rekrytera undersköterskor än sjuksköterskor.  

Sjuksköterskorna har nu även tid att utveckla sitt arbete, vilket ger en attraktiv arbetsplats och stabilitet i organisationen. Här finns chans att gå specialistutbildning eller bli teamledare.

Kompetens och utveckling  

Tidigare förlorade vårdavdelningen både kompetens och arbetsglädje. Det var en tuff tid före 2022, berättar Linda Hörberg.   

– Nu har patienter kortare vårdtid. De många sjukskrivningar och övertidstimmar som vi hade tidigare kostade oerhört mycket, både i pengar och vantrivsel, säger Linda Hörberg.  

Stödfunktioner behövs  

Framtidens vårdavdelning är en modell för alla avdelningar på CSK, men uppmärksammas även på andra håll. Många vill göra studiebesök, berättar Linda Hörberg.  

– Det är jätteroligt. Ju mer vi arbetat med modellen, desto mer övertygade har vi blivit om att det är så här vi måste göra. Samverka med medarbetarna - det här är framtiden.

Förbättringarna på Gynekologi-, kirurgi- och öronavdelningen är första steget för att arbeta vidare med modellen inom hela CSK.  

Vad är på gång för att sprida modellen Framtidens vårdavdelning?  

– Jag kommer nu tillsammans med projektgrupp arbeta övergripande på CSK med att fortsätta införa modellen Framtidens vårdavdelning, men i det nya projektet Framtidens sjukhus. Vi kommer att arbeta med RAK, rätt använd kompetens samt strukturera och effektivisera både arbetsuppgifter och roller bland annat med servicevärdarna, säger Linda Hörberg. 

Senast uppdaterad: 22 juli 2024