Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 25 juni 2024

Inställda operationer och längre väntetider – så är läget efter två månaders konflikt

Idag har Vårdförbundets övertidsblockad och strejk pågått i två månader. Det har lett till inställda operationer och färre vårdplatser i Region Skåne.

Region Skåne skylt utomhus.

 – Nu måste konflikten ta slut eftersom den innebär en allvarlig påverkan på den skånska hälso- och sjukvården. Det är angeläget att de centrala parterna, SKR och Vårdförbundet hittar fram till en lösning och tecknar avtal, så att konflikten tar slut. Vi vill fokusera på att bedriva vård istället för att hantera konflikten, fortsätter förhandlingschef Magnus Dahlberg. 

Många verksamheter berörs

Vårdförbundets konfliktåtgärder får allt större effekt när hälso- och sjukvården går in i semesterperioden. Konflikten inleddes den 25 april med blockad mot övertid och mertid och utökades med strejk för tre veckor sedan. I flera verksamheter har strejken dragits tillbaka efter förhandlingar om samhällsfarlig stridsåtgärd.

Men fortfarande berörs flera verksamheter på Skånes universitetssjukhus, Lasarettet i Ystad, 1177 på telefon samt flera vårdcentraler i Malmö och Lund. Totalt strejkar omkring 320 av Vårdförbundets medlemmar i Skåne.  

– Läget är ansträngt inom hälso- och sjukvården. Det riskerar förvärras successivt, så länge konflikten fortsätter, eftersom det finns risker med att skjuta upp planerad vård. Det som inte är akut idag, kan bli det på sikt. Region Skåne följer hur konsekvenserna utvecklar sig dag för dag och vi gör vårt yttersta för att minimera konsekvenserna för våra invånare, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. 

Inställda operationer

 Sommaren innebär alltid en ansträngning för sjukvården, men flera konsekvenser går att härleda till strejken och blockaden. Fram till midsommarhelgen hade Vårdförbundets konfliktåtgärder lett till att närmare 370 planerade operationer tvingats ställas in i Skåne, merparten på sjukhusen i nordost. Samtliga sjukhus i Skåne tar emot patienter från Skånes universitetssjukhus, som måste flyttas därifrån på grund av strejken. Det innebär förutom en risk för patienter som flyttas också en hög belastning för övriga sjukhus i Skåne som måste upprätthålla fler vårdplatser än normalt på sommaren, vilket kräver högre bemanning.  

Konflikten leder till flera konsekvenser, som kan härledas till strejken och blockaden:  

  • Fram till midsommarhelgen hade närmare 370 planerade operationer ställts in.
  • Dagligen flyttas omkring 10 patienter från Skånes universitetssjukhus till andra sjukhus och fram till igår hade totalt cirka 260 personer flyttats.   
  • Minskad kapacitet på flera vårdcentraler i Malmö och Lund innebär att planerade besök behöver flyttas. 
  • Svarstiderna för 1177 på telefon har ökat då en tredjedel av medarbetarna strejkar. 

Även om hälso- och sjukvården i Skåne är ansträngd på grund av Vårdförbundets strejk, uppmanas invånare att fortsätta söka vård som vanligt. Om planerade besök, operationer eller andra vårdkontakter behöver ställas in eller flyttas kommer berörda patienter att kontaktas. 

Senast uppdaterad: 25 juni 2024