IVA-sjuksköterskan svarade på frågor om donation
Får man donera organ även om man haft cancer? Hur går det till när organ ska tas från en avliden donator? Och hur anmäler man sig till Donationsregistret? Frågorna var många när Region Skåne ordnade frågestund om organdonation på Instagram. Ulrika Peetz Hansson, IVA-sjuksköterska och regionalt donationsansvarig i Södra sjukvårdsregionen svarade. Här kan du läsa några av frågorna och svaren.
Kan barn och vuxna få samma organ?
När man väljer vem som ska få ett organ tas hänsyn till många saker, bland annat blodgruppering, vävnadstyp och att organen storleksanpassas från donatorn till mottagaren.
Vad avgör om man inte får donera?
Ett medicinskt beslut fattas alltid om och när man avlider på ett sådant sätt att donation är möjligt. Det är viktigt att du tar ställning till om du är villig att donera efter din död eller inte. Sjukvården kommer sedan utreda varje enskilt organ för att se vad som är möjligt just vid det aktuella tillfället.
Jag vill gärna anmäla mig och min familj. Hur går jag tillväga?
Anmäl dig i Donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida. Vårdnadshavare kan anmäla sitt barn upp till 15 års ålder i samma register.
Donationsregistret (socialstyrelsen.se)
Finns det någon övre åldersgräns för att anmäla sig som donator?
Alla kan ta ställning till organ- och vävnadsdonation oavsett hälsotillstånd och ålder. En organdonator kan vara allt från 0 år upp till 90 år. Det är viktigt att förmedla sin vilja i donationsregistret och genom att berätta om din inställning för dina närstående så att det inte uppstår tveksamheter.
Får mottagaren av ett organ reda på vem som har donerat?
Nej. I Sverige har vi valt att hålla det anonymt.
Får närstående till en donator information om vem som fått organen?
Nej. I Sverige har vi valt att hålla det anonymt.
Kan man donera till exempel en njure om man haft cancer någon annanstans i kroppen?
Efter vissa cancerdiagnoser kan man donera, andra inte. Sjukvården utreder detta och tar beslutet. Du bör oavsett ålder, sjukdom, medicinering eller annat enbart fokusera på om du vill eller inte vill donera efter din död.
Hur ser kroppen ut efter en organdonation?
Donationsoperationen inleds med en tyst minut för att hedra donatorn. Operationen sker med största respekt för den avlidna. De donerade organen och vävnaderna tas tillvara vid en operation, som i stor utsträckning liknar en vanlig operation.
Det som syns efteråt är det hopsydda operationssåret. Närstående har alltid möjlighet att se den döde efter uttagsoperationen.
Vilka organ doneras det minst av?
Bukspottkörtel, hjärta samt lungor.
Vilket organ är vanligast att man donerar? Och behövs?
Efterfrågan är större än tillgången på samtliga organ. Eftersom man har två njurar så är det organet som doneras oftast. I dag väntar 611 personer i Sverige på en ny njure. Dialys finns som en alternativ behandling, men många mår mycket dåligt under sin dialys och väntar på en transplantation.
Hur säkerställer jag att jag är registrerad och ”blir” en bra donator?
Du kan själv logga in med Mobilt Bank Id i Donationsregistret för att se om du tidigare lämnat din viljeyttring där. Lev som vanligt och glöm inte att njuta av livet!
Hur vet man att den som donerar inte känner smärta när man tar organ?
Enligt svensk lag är en person död när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort. Patientens död fastställs genom att läkaren gör två noggranna undersökningar med minst 2 timmars mellanrum för att fastställa att patienten är död innan organen omhändertas.
Finns det något organ man kan donera även om man lever?
Du kan donera din ena njure i livet. Det finns även möjlighet för en närstående att donera en bit av sin lever till en leversjuk person. Oftast är det en förälder som ger till sitt barn, men möjligheten finns även mellan vuxna personer.
En utredning görs av den levande givaren för att kartlägga att donatorn är helt frisk och att njuren eller levern passar mottagaren.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 8 november 2024