Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 24 juni 2024

Kvinnor i Skåne trygga med förlossnings- och mödrahälsovård

Nio av tio kvinnor som fött barn i Skåne känner sig trygga med den vård de fått under sin förlossning. Det visar graviditetsenkäten som besvarats av nästan 8 000 kvinnor i Skåne.

Fler som vet vart de ska vända sig med fysiska besvär efter sin förlossning samt som upplever tillräckligt amningsstöd från vården.

Nio av tio kvinnor som fött barn i Skåne känner sig trygga med den vård de fått under sin förlossning. Det visar graviditetsenkäten som besvarats av nästan 8 000 kvinnor i Skåne. 

– Vi strävar dagligen efter att ge kvinnor en trygg upplevelse av vården i samband med graviditet och förlossning och resultatet tyder på att vi är på rätt spår säger Pernilla Wargéus, samordningsbarnmorska i Region Skåne. 

Enkätsvaren visar att kvinnorna generellt har en positiv uppfattning om vården och bemötandet de fått. Det gäller Sverige i stort liksom för Skåne.  

Fler vet hur de får stöd och hjälp efteråt

Eftervård och amningsstöd är områden som skattats lägre i tidigare undersökningar men dessa fortsätter att utvecklas positivt. Det är bland annat fler som vet vart de ska vända sig med fysiska besvär efter sin förlossning samt som upplever tillräckligt amningsstöd från vården. 

– Vi fortsätter arbeta för att förbättra eftervården och amningsstödet till kvinnorna. Under hösten görs utbildningsinsatser för medarbetare och vi lanserar ett digitalt amningsstöd som ska fungera som ett komplement till det amningsstöd som redan erbjuds på barnmorskemottagningen och inom barnhälsovården, säger Pernilla Wargéus. 

Om Graviditetsenkäten 

Sedan december 2020 erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mammor i hela Sverige att svara på Graviditetsenkäten. Syftet är att fånga kvinnornas upplevelser av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter. Resultatet bidrar till det fortsatta arbetet med målet att skapa en vård för kvinnor som är trygga hela vägen – före, under och efter graviditeten.  

Graviditetsenkäten genomförs som en del av överenskommelsen mellan SKR och staten för en förförbättrad förlossningsvård och kvinnors hälsa. 

Läs mer om undersökningen hos SKR Graviditetsenkäten (skr.se)

Senast uppdaterad: 24 juni 2024