Region Skåne

Publicerad: 23 oktober 2024

Nionde närsjukvårdsteamet invigs – nu täcks alla skånska kommuner

Nu utökar Region Skåne satsningen på vård för den som kan och önskar att vårdas i hemmet i stället för på sjukhus. Efter en lyckad satsning med Mobilt team närsjukvård på flera orter i Skåne invigs nu det nionde närsjukvårdsteamet. I och med invigningen i Lund täcks alla skånska kommuner av ett mobilt team.

Äldre kvinnlig person lägger patients vid ett köksbord och ser nöjd ut.

– Att föra vården närmare patienterna är ett viktigt steg i arbetet med att möta invånarnas behov och ökade förväntningar på tillgänglighet och flexibilitet inom hälso- och sjukvården, säger Kristina Vilhelmsson, primärvårdschef för Mobila team och specialiserad palliativ vård.   
 
Teamen förstärker samarbetet mellan alla vårdaktörer som behöver samlas för att möta patienten på bästa sätt utifrån varje människas unika situation och villkor. Arbetssättet möjliggör bättre kontinuitet och högre kvalitet där primärvården blir navet i samverkan med övriga berörda vårdgivare. 
 
De mobila närsjukvårdsteamen samverkar med flera olika vårdaktörer och kan bedöma, planera, ordinera och utföra olika insatser. Exempelvis gör de insatser hos sköra och sjuka patienter för att undvika att patienten åker fram och tillbaka till akutmottagningen. Teamen besöker även patienter som behöver tillfälliga punktinsatser, som exempelvis intravenös antibiotika eller blodtransfusion.  

Mobilt team närsjukvård Lund inkluderar också kommunerna Eslöv, Höör, Hörby, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv och Lomma.  
 
Samverkande parter är Skånes universitetssjukhus, specialiserad palliativ vård Lund, läkarbilen, ambulans, privata och offentliga vårdcentraler och andra vårdaktörer som finns i området som exempelvis kommunens vård- och omsorgsförvaltning. 

Mobila närsjukvårdsteam (vard.skane.se)

Senast uppdaterad: 23 oktober 2024