Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 4 juni 2024

Nu inleds Vårdförbundets strejk med stora konsekvenser

Vårdförbundet tar i dag ut närmare 500 medlemmar i strejk på Skånes universitetssjukhus och inom laboratorieverksamheten. Strejken innebär stora påfrestningar för skånsk sjukvård. Omkring 20 akut sjuka patienter kommer dagligen att behöva flyttas till andra sjukhus i regionen och patienters provsvar kommer bli fördröjda.

Bild på entren till Dockplatsen, Reggion Skånes huvudkontor

Strejken slår hårt mot svårt sjuka som är i stort behov av universitetssjukhusets resurser och av en fungerande laboratorieverksamhet, när antalet tillgängliga vårdplatser begränsas, verksamheter tvingas dra ner och operationer behöver ställas in.

Jobbar regionövergripande

– Vi är i en allvarlig situation som kräver att vi jobbar regionövergripande och hjälps åt i hela det skånska hälso- och sjukvårdssystemet. Nu måste vi hantera de stora konsekvenser som strejken mot Skånes största sjukhus och laboratorieverksamheten för med sig, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Strejken innebär att det blir färre disponibla vårdplatser på Skånes universitetssjukhus, framförallt i Malmö. Totalt motsvarar de avdelningar som stängs omkring 150 disponibla vårdplatser. Övriga sjukhus i Skåne liksom övriga avdelningar inom Skånes universitetssjukhus kommer att behöva vårda fler patienter. Varje dag under strejken kommer ett 20-tal akutpatienter att behöva transporteras till andra sjukhus för vård. Strejken påverkar även patienter från Blekinge, Kronoberg och södra Halland, som är knutna till universitetssjukvården i Skåne, med risk för ökade väntetider till diagnos, behandling och vård.

Laboratorieverksamheten inom Medicinsk service, som har stor betydelse för hälso- och sjukvården i hela Region Skåne, påverkas också kraftigt och kapaciteten blir reducerad, som ett resultat av konflikten. Det innebär fördröjda provsvar och därmed en risk för försenade diagnoser och behandling av patienter.

Intensiva förberedelser för att minska konsekvenser

På Skånes universitetssjukhus har ett intensivt arbete pågått sedan Vårdförbundet varslade om strejk, för att så långt möjligt förbereda universitetssjukhusets alla verksamheter inför strejkutbrottet.

– Våra medarbetare i hela Region Skåne gör en enorm kraftansträngning för att minska konsekvenserna av strejken för våra patienter och Skånes invånare. Det blir oerhört tufft, inte minst eftersom vi går mot en sommar där våra medarbetare ska vara lediga, men vi gör vårt yttersta för att klara detta. Det kommer bland annat innebära att vi kommer behöva flytta personal och dra in semestrar, säger Pia Lundbom.

100 patienter har redan flyttats

Verksamheter vid Skånes universitetssjukhus som inte är uttagna i strejk har utökat sina vårdplatser, samtidigt som de varslade avdelningarna dragit ner och patienter flyttats därifrån. Närmare 100  inlagda patienter har redan flyttats med ambulans eller servicefordon till andra sjukhus i regionen inför strejken, för att kunna vårdas där. Samtidigt har neddragningar gjorts av planerade operationer som inte är akuta.

Förhandlingar har ännu inte inletts mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner. 

– Vårdförbundet väljer att inleda strejken, istället för att komma till förhandlingsbordet. Om vi ska få ett slut på konflikten, måste förhandlingar ske mellan parterna på nationell nivå, något som arbetsgivarparten tydligt signalerat, säger Magnus Dahlberg, förhandlingschef i Region Skåne.

Fakta

  • Det är Vårdförbundets medlemmar på omkring 25 enheter vid Skånes universitetssjukhus och Medicinsk service som är uttagna i strejk, som påbörjas den 4 juni klockan 11.00, samtidigt som övertids- och mertidsblockaden fortsätter, medan blockaden mot nyanställningar avslutas. Det innebär att Region Skåne återigen kan anställa sommarvikarier och timanställda.
  • Vårdförbundet har varslat om utökad strejk den 11 juni vid bland annat Ystad lasarett, vårdcentraler i Malmö och Lund, 1177 på telefon samt ytterligare verksamhet vid Skånes universitetssjukhus. Region Skåne har begärt förhandling med Vårdförbundet, då strejken bedöms vara samhällsfarlig stridsåtgärd. Den varslade strejken riskerar få allvarliga konsekvenser, då den bland annat tvingar Ystad lasarett att stänga nästa vecka.
  • Invånare uppmanas att vid behov söka vård som vanligt. Alla som berörs av inställda operationer eller besök kommer att kontaktas av aktuell verksamhet.

Senast uppdaterad: 4 juni 2024