Region Skåne

Publicerad: 15 oktober 2024

Ny webbplats ska lära föräldrar om barns spelande

Nu lanseras webbplatsen Kollaspelet.se så att föräldrar kan få en bättre förståelse för sina barns spelande, och samtidigt hjälpa sina barn till hälsosammare spelvanor. Sajten är en del i ett forskningsprojekt som leds av Emma Claesdotter-Knutsson, överläkare på Bup i Region Skåne.

En kvinna i grön tröja ler in i kameran.

Gejming kan leda till hälsoproblem som social isolering, sömnproblem och fetma, berättar Emma Claesdotter-Knutsson, överläkare vid Bup och docent i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet. Foto: Agata Garpenlind.

Gejming, det vill säga tv-, dator- eller skärmspel, är en vanlig och uppskattad fritidsaktivitet bland unga. Men gejming kan också leda till hälsoproblem som social isolering, sömnproblem och fetma. Många spel innehåller dessutom inslag där köp inom spelen uppmuntras för att nå framgång eller få tillgång till särskild utrusning. Det kan orsaka ekonomiska problem och vara en inkörsport till spel om pengar.

– Föräldrar har en avgörande roll i att forma barns vanor och kan hjälpa till att utveckla mer kontrollerade och hälsosamma spelvanor. Forskning visar att föräldrar, med kunskap om de spel deras barn spelar, kan bidra till både bättre spelvanor och mer positiva familjerelationer, säger Emma Claesdotter-Knutsson, överläkare vid Bup och docent i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet. 

Förbättrat samspel mellan föräldrar och barn

I ett nytt forskningsprojekt vill hon ta reda på hur ökad kunskap om olika typer av datorspel hos föräldrar kan leda till förbättrat samspel mellan föräldrar och barn samt minskade problem med spel. 

Som en första del i forskningsprojektet har Emma Claesdotter-Knutsson tagit fram webbplatsen kollaspelet.se.

– På webbplatsen presenteras 50 av de mest populära spelen i detalj. Vad det är för typ av spel, hur de fungerar och vilka eventuella risker det kan finnas med dem. I forskningsprojektet kommer webbplatsen ha en central roll och fungerar som en utbildningsresurs för föräldrarna, berättar Emma Claesdotter-Knutsson.

Utveckla förebyggande åtgärder

Tidigare forskning har visat att barn uppskattar när föräldrar har kunskap om spelen de spelar. Detta leder till färre konflikter och mer positiva samtal om spelande.

– I och med att det saknas allmänna förebyggande insatser riktade mot barns spelproblem, särskilt sådana som involverar föräldrar, är detta projekt mycket relevant för samhället. Genom att sprida vetenskaplig kunskap och utveckla förebyggande åtgärder som kan nå alla föräldrar, hoppas vi kunna minska förekomsten av problematiskt spelande och stärka relationen mellan föräldrar och barn, säger Emma Claesdotter-Knutsson. 

Fakta 

  • Kollaspelet.se är en svensk version av webbplatsen Tjekspillet.dk, som utvecklats av Center för spelberoende i Danmark. Den svenska versionen av webbplatsen har tagits fram av och drivs av Emma Claesdotter-Knutsson som en del i hennes forskning. 
  • Projektet är en del i Mediemyndighetens del i EU-projektet Safer Internet. Även ChildX, som jobbar mot grooming på nätet, är involverade i projektet, då det är vanligt med grooming i chattar i onlinespel. Övriga intressenter i projektet är bland andra Lunds kommun, Tjekkspillet samt Stiftelsen Frimurarna Barnahus i Stockholm.
  • Webbplatsen Kollaspelet.se lanseras den 15 oktober och är finansierad av de olika samarbetsparterna samt genom forskningsanslag från bland annat Lunds universitet. 

Senast uppdaterad: 15 oktober 2024