Publicerad: 20 december 2024

Palliativvårdsavdelningen ordnar jul året runt

På palliativvårdsavdelningen i Helsingborg anpassar medarbetarna högtiderna efter patienternas önskemål. Det betyder att man exempelvis kan fira jul i oktober. “Här är döden ständigt nära”, säger enhetschef Sara Blomgren.

Leende kvinnlig person i sjukhuskläder.

“Vi ser alltid möjligheterna till att skapa utifrån patientens förutsättningar”, säger Sara Blomgren.  

Det doftar glögg och pepparkakskryddor på palliativvårdsavdelningen i Helsingborg. En elektrisk eldstad lyser upp det julpyntade dagrummet där flera personer samlats för att lyssna på julsånger. Sanna Norrby, köksansvarig, förbereder pepparkakor med ädelost och en knäckig sås.  
 
– Det är saffransknäck. Smaka, det är väldigt gott! 

Öppna dörrar sprider sång in på rummen 

Bjuvs PRO-kör gör sig redo för dagens spelning. Det har blivit en tradition att de sjunger in julen, liksom de brukar välkomna våren med sång.  
 
– Det är för att sätta lite guldkant på patienternas tillvaro. Att det händer något speciellt och man kan bjuda in både patienter och närstående så att de får en fin stund tillsammans, säger Sanna Norrby. 
 
Genomsnittstiden för patienterna på avdelningen är runt elva dagar. Många är svårt sjuka och en del orkar inte ta sig till samlingsrummet. Då öppnas dörrarna så att körsången och dofterna kan nå in till avdelningen.  
På palliativvårdsavdelningen är det patienternas önskemål och behov som styr, alla årets dagar. Här värnar medarbetarna mycket om årstider och traditioner. Det kan handla om att plocka in årets första snödroppe till den som inte kan ta sig ut. Eller som idag, att fira jul.

Jobbar med livet 

– För oss är det viktigt att jobba med livet, inte döden. Vi tänker att vi ska göra skillnad för våra patienter och närstående varje dag, säger Sara Blomgren.  
  
– Ja, man lever ju så länge man är här. Att fylla livet med det som är viktigt för patienten, till slutet, tänker jag är viktigt. Att man verkligen lyssnar på patienten och vad de har för önskemål och prioriteringar, säger Sanna Norrby.  
 
Redan i oktober var det en patient som ville fira jul med sin familj.  
 
– Då drog vi igång och julpyntade hela avdelningen, de hade med sig julmat och vi dukade upp och vi gjorde riktig jul och tittade på Kalle Anka, säger Sanna Norrby. 

Lyhördhet gentemot patienterna 

Här är medarbetarna vana att fixa det mesta som önskas. Det kan vara att arrangera en after work, ha en tjejkväll eller fira en födelsedag. För en del blir högtider och ceremonier extra viktiga när döden är nära. Därför kan exempelvis ett bröllop arrangeras snabbt.   
 
– Man har kanske tänkt på det länge, men det är när döden knackar på som det gör sig påmint att vi måste skynda oss. Och då kan vi anordna detta med hjälp av sjukhuskyrkan till exempel, säger Sara Blomgren. 

En julkaka med lingon på ur fokus i bakgrunden syns en samling människor.

“Reaktionerna vi får höra är ofta att: Ni är änglar! Ni är stjärnor”, säger Sara Blomgren. 

Dahlior från trädgården 

Kokerskan Sanna Norrby fixar gärna inför bröllop. Då tar hon med sig blommor hemifrån, ofta dahlior.  
 
– Det tycker jag är väldigt kul, för jag tycker om att hålla på med blommor. Då har jag haft med blommor från min trädgård och sånt där och det värmer ju i hjärtat att det kommer till fin användning. Jag har en vanlig villaträdgård där jag har byggt en massa odlingslådor med dahlior och andra snittblommor. Det är alltid någon som blir glad av att få en liten blomma. Det är så enkelt men ändå så värdefullt för dom som vårdas här.  
  
– Det kan verkligen vara det lilla och det stora. Man kan snappa upp att någon är intresserad av hästar till exempel. Vi har en hästgård här borta med en massa hagar. Då kan man ta en promenad dit med rullstol om de orkar. Det hade säkert gått att dra en säng dit också om det hade önskats. Man får prata med patienten, ställa frågor och lära känna så gott man kan, säger Sanna Norrby. 

En filt eller drink till spabadet 

Enhetschef Sara Blomgren brukar få höra att “Du måste ha handplockat personalen”.   
 
– Ja, jag är väldigt noga med rekryteringen. Det ska vara rätt personer som ska vara här. Man ska vilja göra det här extra och det är fint. Det kan vara exempelvis att man frågar patienten som vill ha spabad om de vill ha en drink med sig i badet.  Eller att kanske lägga den där filten om personen, omhulda, säger Sara Blomgren.