Planen för SDV-starten läggs om – mindre skala och mer lyssnande
Fler medarbetare i hälso- och sjukvården kommer att involveras inför införandet av Skånes digitala vårdsystem (SDV). Dessutom kommer SDV att driftsättas i en mindre omfattning än tidigare planerat, med start vid Lasarettet i Ystad. ”Vi vill på ett ansvarsfullt sätt säkerställa att det blir patientsäkert och användbart, därför mjukstartar vi senare och i mindre skala för att tillsammans med våra medarbetare i vården hitta den bästa vägen framåt”, säger regiondirektör Lars-Åke Rudin.
Vårdinformationssystemet SDV, som kommer att ersätta flera av de nuvarande äldre journalsystemen i Region Skåne, var planerat att införas i slutet av mars i hela sydöstra Skåne. Nu genomförs ett intensivt arbete för att säkerställa funktionalitet och prestanda så att SDV kan införas på ett användbart och säkert sätt. Dessutom förstärks utbildningsinsatser, visningar och dialog med medarbetare. Det innebär att införandet vid Lasarettet i Ystad kommer ske efter sommaren.
Omfattande tester och fördjupade dialoger
– Vi behöver justera kursen. Mycket har hänt under hösten och vi måste tillsammans med våra medarbetare säkerställa att SDV lever upp till våra höga krav. Därför fördjupar vi dialogerna med medarbetare inom alla vårdyrken och det kommer genomföras omfattande tester. Fokus ligger på att öka patientsäkerheten med stöd av systemet, och vi måste säkerställa ett säkert införande, vilket också kommer att ställa krav på vår leverantör, säger Lars-Åke Rudin, regiondirektör i Region Skåne.
Skillnader jämfört med VGR
Efter det turbulenta införandet av Millennium i Västra Götalandsregionen (VGR) i november arbetar Region Skåne för att fånga upp erfarenheter, men också svara på frågor och möta den oro som uppstått kring skiftet till det nya systemet. SDV bygger på samma grund som den version som infördes i VGR, men de skiljer sig också åt på flera avgörande sätt.
– Vi har tacksamt tagit del av de erfarenheter från igångsättandet i VGR där vi kan dra flera lärdomar, men samtidigt skiljer sig SDV på flera helt avgörande punkter från det som infördes i Borås. Det handlar bland annat om hantering av läkemedel, laboratoriesystem och teknisk drift av systemet, där Skåne har andra lösningar som vi känner oss trygga med, säger Harald Roos, medicinsk programchef för SDV.
Under våren kommer ett stort antal visningar och öppethus-aktiviteter att genomföras, för att fler medarbetare ska kunna ta del av hur systemet ser ut och fungerar. I Lund finns sedan tidigare SDV-labbet, där man i en fiktiv vårdmiljö kan testa olika vårdhändelser och detta kommer nyttjas i ökad skala för att säkerställa att vårdens processer fungerar med SDV. På flera platser i Skåne öppnas också efter årsskiftet upp nya visningscenter för medarbetare. Det kommer också att genomföras mobila visningar på olika platser i Skåne.
Ansvarsfullt införande
Det är på regionstyrelsens uppdrag som regiondirektören ser över planen för hur SDV ska införas i Skåne. Redan nu pågår test av prestanda och funktionalitet av systemet, som rent tekniskt driftsattes den 2 december i Skåne. Arbetet fortsätter med att se över implementeringsplanen, men redan nu förutspås alltså att utrullningen i sydöstra Skåne kommer att se annorlunda ut än tidigare planerat. Systemet kommer också successivt att uppgraderas, där flera avgörande åtgärder är planerade i syfte att framtidssäkra systemet.
– Vi kommer inte att ha ett skarpt startdatum för utrullning just nu. Många nya frågor har bubblat upp den senaste tiden. Vi behöver svar på dessa för att på bästa sätt kunna införa SDV på Lasarettet i Ystad, för att därefter implementera SDV i hela Skåne. Innan vi fattar beslut, ska vi dra ett par djupa andetag. Det är viktigare att vi gör det på ett ansvarsfullt och säkert sätt, än att fatta snabba beslut, säger Lars-Åke Rudin.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
- Om Region Skåne
Senast uppdaterad: 19 december 2024