Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 2 juli 2024

Proaktivt miljöarbete är hälsofrämjande fortsätter att förbättras

Region Skånes miljöarbete visar på flera förbättringar och en generell positiv utveckling. Det framgår av rapporten Öppna jämförelser- Regionernas miljöarbete som årligen tas fram av Sveriges Regioner och kommuner (SKR).

Den 2 juli släppte Sveriges regioner och kommuner (SKR) för elfte året i rad rapporten Öppna jämförelser - Regionernas miljöarbete. I rapporten nämns Region Skåne som ett gott exempel inom ett par områden. Regionen arbetar aktivt med återbruk av möbler genom ett möbelförråd, är bland de som minskat energianvändningen mest och är en av de som ökat avfallsåtervinningen mest. Region Skåne lyfts även fram som ett gott exempel med införande av kärlsystem för insamling av matavfall. 

Fortsätter att förbättras 

– Vi har förbättrat oss gällande energianvändning i våra lokaler, förnybara drivmedel i kollektivtrafiken och avfallsåtervinning jämfört med föregående mätning. När det gäller förnybara drivmedel i kollektivtrafiken är vi på 100 procent, säger Gloria Argueta Raushill, miljöcontroller vid enhet hållbarhet och miljö. 

Region Skåne har precis som övriga regioner stora möjligheter att göra viktiga miljöinsatser genom verksamheten inom hälso- och sjukvård, regional utveckling och kollektivtrafik. Detta sker bland annat genom att ställa miljökrav vid upphandlingar, utfasning av miljö- och hälsofarliga ämnen, samt genom att använda resurserna mer effektivt. Det sistnämnda genom att till exempel minska mängden förbrukningsmaterial, matsvinn och kasserade läkemedel. 

Ett proaktivt miljöarbete bidrar dessutom i allra högsta grad till det hälsofrämjande arbetet. Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet är oerhört viktigt för att vi människor ska hålla oss friska och inte behöva vård som kräver miljöpåverkande resurser. Det gäller såväl förbrukningsmaterial som läkemedel. 

Trender åt olika håll 

Region Skånes miljöarbete visar generellt på en positiv utveckling. En förbättring syns jämfört med år 2022 vad gäller energianvändning i regionens lokaler, förnybara drivmedel i kollektivtrafiken och avfallsåtervinning. 
 
– När det gäller klimatpåverkan från medicinska gaser ligger vi på samma nivå som 2022. Tyvärr är trenden negativ när det gäller antibiotikaförskrivning och andelen inköpta ekologiska livsmedel. Det beror dels på att det under pandemin var rekordlåga siffror gällande antibiotikaförskrivningar och dels på att vi valt att prioritera närproducerat framför ekologiskt, säger Gloria Argueta Raushill.   

Region Skåne är bäst i klassen när det kommer till förnybara drivmedel i kollektivtrafiken, med ett resultat på 100 procent. Satsningen på elbussar gör att Region Skåne tillsammans med Västra Götalandsregionen står för två tredjedelar av landets elbussar.

Resultatet totalt i Sverige uppvisar flera positiva trender. Till exempel har energianvändningen i regionernas lokaler effektiviserats, vilket sparar nästan 600 miljoner kronor om året.

Klimatpåverkan från medicinska gaser har minskat med nästan tre fjärdedelar, till 1,7 kg per invånare, tack vare installation av lustgasdestruktion, utbyten och nya metoder. På nationell nivå har också den sammanlagda antibiotikaförskrivningen har minskat med nästan en tredjedel.  

Resultat i korthet för Sveriges regioner 2009-2023 

  • Antibiotikaförskrivning: minskat 31 procent, men ökat 17 procent sedan 2021.
  • Ekologiska livsmedel: ökat från 13 till 40 procent, men minskat 4 procent sedan 2021.
  • Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken: ökat från 42 till 95 procent.
  • Energianvändningen per lokalyta: minskat 21 procent, varav 1,5 procent sedan 2022.
  • Medicinska gasers klimatpåverkan: minskat 72 procent, men ökat 11 procent sedan 2022.
  • Både avfallsmängder och andel återvunnet har ökat.
  • Öppna jämförelser - Miljöarbetet 2024 i regionerna (skr.se)

Senast uppdaterad: 2 juli 2024