Psykologen svarar på frågor om stress
Hur viktigt är sömn? Varför klarar vissa mer stress än andra? Och när ska man söka hjälp? Dessa och många andra frågor om stress besvarar Johannes Malm, psykolog och verksamhetsutvecklare i primärvården. Frågorna kommer från allmänheten som i veckan fick möjlighet att ställa frågorna via Region Skånes Instagram.
Är sömn viktigt för att inte känna så mycket stress?
Sömn är kroppens sätt att återhämta sig både fysiskt och mentalt. När vi är vakna behöver vi hantera en mängd olika intryck och dessa bearbetats när vi sover. Att inte känna sig utvilad kan göra att vi får svårt att hantera känslor och situationer som uppstår under dagen vilket kan leda till att vi upplever oss mer stressade. Om sömnen är nedprioriterad i ditt liv och om du inte känner dig utvilad kan det vara en god idé fundera på att prioritera upp din sömn.
Vad är det som gör att vissa klarar massa tunga saker i livet och andra inget alls utan att rasa samman?
Hur vi tar oss an livets utmaningar skiljer sig mycket människor emellan och flera olika faktorer påverkar hur vi hanterar stress, till exempel vår personlighet, inlärda copingstrategier och våra livserfarenheter. Erfarenheter av att tidigare ha klarat av stressande situationer gör en mer rustad och förberedd på framtida utmaningar. Likaså är en god anknytning och trygga relationer under barndomen något som skapar motståndskraft senare i livet.
När ska man söka hjälp?
Sök hjälp om du upplever att besvären påverkar dig över tid på ett sätt som gör att du inte klarar av att göra det du vill göra i livet och om de försök du själv gjort för att nå en förändring inte lett till någon förbättring eller om du inte vet vad du ska göra för att må bättre.
Varför blir bara fler och fler stressade?
Det finns flera olika faktorer som påverkar att fler över tid uppger att det upplever sig stressade. Några faktorer handlar om generellt ökade krav i arbetslivet och sämre balans mellan arbete och fritid med en ökad förväntan att man ska vara tillgänglig även utanför arbetstid. Andra faktorer kan vara upplevelse av olika typer av ovisshet kring ekonomi, världsläget eller klimatet. Det finns också en ökad acceptans kring psykisk ohälsa generellt vilket troligtvis gör att fler pratar öppet om det.
Hur påverkar stress kroppen och huvudet? Alltså hur illa kan det bli?
Stresspåslaget innebär att kroppens alarmsystem aktiveras som mobiliserar kraft för att hantera hot och fara. En omfördelning av kroppens resurser sätts igång för att göra oss till effektiva överlevnadsmaskiner genom utsöndring av hormoner såsom adrenalin och kortisol. Blodkärl drar ihop sig och hjärtfrekvens ökar. Matsmältning och mer avancerat tänkande nedprioriteras, eftersom det inte behövs för att fly från en omedelbar fara. Istället prioriteras t ex att muskler spänns och aktivering av hjärnans mer primitiva delar som styr oss mot överlevnad. På kort sikt är detta mycket bra för att hantera vissa utmanande situationer men att befinna sig i detta överlevnadsläge under en längre tid utan tid för återhämtning kan det leda till problem i form av muskel- och huvudvärk, magproblem, försvagat immunsystem, hjärtproblem och svårigheter att ta beslut, planera, minnas och koncentrera sig, samt känslomässig obalans.
Hur påverkar dagligt motion på arbetstid stress?
Regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för att vi ska må bra och kan leda till att vi blir mer motståndskraftiga mot stressens negativa effekter. Att röra sig utomhus dagtid kan vara en särskilt god idé för att få bättre sömn. Fysisk aktivitet är en dunderkur för hälsan på många olika sätt. Det finns studier som visar att träning under arbetstid leder till ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro, minskad smärta och ökad gemenskap på arbetsplatsen.
Jag har mycket problem med huvudvärk nästan varje dag. Kan det bero på stress?
Huvudvärk kan ha många olika orsaker. Stress kan vara en orsak men då brukar man också uppleva andra symtom som är kopplade till stress. Mer information om olika tecken man ska var uppmärksam på kring stress finns listade på 1177.se.
Hur vet jag att jag är stressad? Kan man få hjärtklappningsattacker av stress?
Eftersom stress är kroppens sätt att mobilisera sina krafter för att fly från ett upplevt hot är det ofta förenat med hjärtklappning och det är ett vanligt symtom på att man upplever stress, men det kan såklart också ha andra orsaker. Mer information om olika tecken man ska var uppmärksam på kring stress finns listade på 1177.se.
Hur får du oktobeRo? (1177.se)
Stress (1177.se)
Vad kan jag göra för att minska stress? (1177.se)
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 4 oktober 2024