Region Skåne först ut i Sverige med hyrstopp för läkare
Redan 1 oktober tas nästa steg i arbetet för att göra Region Skåne oberoende av hyrpersonal. Då kommer hyrstopp att träda i kraft för ett antal läkarspecialiteter.
Redan 1 oktober tas nästa steg i arbetet för att göra Region Skåne oberoende av hyrpersonal. Då kommer hyrstopp att träda i kraft för ett antal läkarspecialiteter.
Förändringen kommer som ett naturligt nästa steg efter framgången med hyrstoppet för sjuksköterskor som trädde i full kraft i början av året. Region Skåne har sedan dess inte hyrt in en enda sjukskötersketimme.
Att Region Skåne arbetar för att göra sig oberoende av hyrpersonal är nödvändigt för att kunna erbjuda alla invånare en så trygg och säker hälso- och sjukvård som möjligt utifrån de resurser som finns. Genom att satsa dessa på egna medarbetare ökar kontinuiteten i hälso- och sjukvården.
– Med mindre inhyrd personal får invånarna i Region Skåne större möjligheter att möta samma läkare eller sjuksköterska när man söker vård, och det skapas förutsättningar för en bättre teamkänsla i arbetslagen, säger Johanna Holmberg, HR-direktör i Region Skåne.
– Nu är vi nära målet att vara helt oberoende av hyrpersonal, vilket gör det möjligt för Region Skåne använda sina resurser på ett så klokt sätt som möjligt. Vi måste sluta släcka bränder och i stället satsa på kontinuitet och stabilitet i vården. Det handlar om att skapa utrymme och förutsättningar för det som är bäst för Region Skånes invånare och medarbetare, säger Johanna Holmberg.
Hyrstoppet införs i faser
Hyrstoppet för läkare kommer att genomföras successivt. Redan den 1 oktober 2024 införs ett hyrstopp för läkare inom ett antal läkarspecialiteter vid samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar, förutom primärvården. Det andra steget tas den 15 januari 2025 då det införs hyrstopp för läkare inom samtliga specialiteter vid samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar, förutom primärvården.
Nästa fas handlar om införandet av hyrstopp inom primärvården. En tidplan för detta införande kommer att fastställas efter den analys som just nu pågår.
– Primärvården en otroligt viktig del när det gäller hyrstopp. Det är på vårdcentralerna som Skånes invånare har en stor del av sina löpande kontakter med hälso- och sjukvården. Därför är det viktigt att hyrstoppet införs på ett klokt sätt, eftersom kontinuiteten och relationerna mellan invånare och vården är väldigt viktigt för trygghet, förtroende och hälsa, säger Johanna Holmberg.
Psykiatrin har haft hyrstopp under flera år
Psykiatrin har varit en förebild i arbetet, där man sedan 2017 haft hyrstopp för läkare.
– Vi vet att detta går att genomföra och har många erfarenheter just från psykiatrins hyrstopp för läkare som hjälper oss i det här arbetet. Men precis som med hyrstoppet för sjuksköterskor så kan ett hyrstopp leda till tuffa situationer i enstaka verksamheter under övergångsperioden. På sikt kommer det att skapa en mer robust organisation och en starkare hälso- och sjukvård för Skånes invånare. Och inte minst en bättre, mer stabil arbetsplats som gör vårdyrken mer attraktiva, säger Johanna Holmberg.
Hyrstoppet som inleds 1 oktober 2024 gäller följande specialiteter:
- Allmänkirurgi
- Handkirurgi
- Hematologi
- Infektionssjukdomar
- Klinisk farmakologi
- Klinisk genetik
- Klinisk immunologi och transfusionsmedicin
- Klinisk kemi
- Klinisk mikrobiologi
- Klinisk patologi
- Kärlkirurgi
- Neurokirurgi
- Obstetrik och gynekologi
- Onkologi
- Ortopedi (undantaget ryggkirurgi)
- Plastikkirurgi
- Psykiatrin (hyrstopp råder sedan 2017)
- Thoraxkirurgi
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 25 september 2024