Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 2 juli 2024

Region Skåne först ut med ny smittscreening av blodgivare

Region Skåne får 20 miljoner av Socialstyrelsen för att starta ett pilotprojekt som ett första steg i ett nationellt införande av NAT (Nucleic Acid Test), en analysmetod för att snabbare hitta smitta i blodet som exempelvis hepatit C eller hiv.

Genom att testa blodgivare med NAT, kan smittämnen identifieras innan bäraren har hunnit bilda antikroppar. Det minskar karenstiden för blodgivare och gör att fler kan ge blod.

− Det är glädjande att Skåne får förtroende att utveckla en ny screeningstrategi som möjliggör att fler kan ge blod. Det stärker framför allt vår förmåga att möta ett ökat behov av blod i händelser av kris eller krig. Skåne ligger redan i framkant då vi för ett år sedan införde en beredskap att testa blodgivare för West Nile virus som ett resultat av ett lyckat samarbete mellan Smittskydd Skåne, Klinisk mikrobiologi och Transfusionsmedicin, säger Helena Samuelson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin i Region Skåne.

Inom kort startar pilotprojektet. Senast den 1 september 2025 ska Socialstyrelsen lämna en slutredovisning av uppdraget till Socialdepartementet där det framgår hur bland annat Region Skåne använt statsbidraget.

Bakrund till analysmetoderna serologi och NAT

Traditionell serologisk screening av blodgivare bygger på identifikation av antikroppar mot smittämnen. NAT (Nucleic Acid Test) är ett samlingsnamn för analysmetoder som istället använder organismers gener (DNA eller RNA) för att identifiera smittämnen. 

Genom att testa blodgivare med NAT kan man identifiera smittämnen innan bäraren har hunnit bilda antikroppar. Genom att kombinera de båda screeningmetoderna, serologi och NAT, kan man öppna upp för individuell riskbedömning och därmed möjliggöra för fler blodgivare.

Steg mot säkrare screening av blodgivare - Regeringen.se (regeringen.se)

Senast uppdaterad: 2 juli 2024