Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 4 juni 2024

Region Skåne har landets miljövänligaste fordonsflotta – för elfte året i rad

Region Skåne har landets miljövänligaste fordonsflotta, enligt Miljöfordonsdiagnosen. För elfte gången i rad har Region Skåne tilldelats utmärkelsen ”Bästa region”.

Miljöfordonsdiagnosen är en årlig rapport som listar hur miljövänliga fordonsflottorna är i landets kommuner och regioner. Rapporten har funnits sedan 2010 och i år toppar Region Skåne listan över de miljövänligaste regionerna för elfte gången i rad.
 
- Vi är stolta över att vi har tilldelats denna utmärkelse ännu ett år och fortsätter att arbeta målmedvetet för att utveckla en hållbar och miljövänlig fordonsflotta. Det gör vi bland annat genom att fortsätta vår satsning på eldrivna transportfordon, säger Mikael Nilsson, enhetschef för parkering och fordon i Regionservice. 

Hundra procent fossiloberoende flotta

Region Skåne har idag en hundraprocentigt fossiloberoende fordonsflotta vad gäller både personbilar och lastbilar. Eldrivna personbilar används sedan flera år tillbaka, och förra året påbörjade Region Skåne ett arbete med att även byta ut sina transportfordon. Idag kör tio transportbilar med eldrift leveranser inom hela Skåne.  

- Vi kör dagligen en stor mängd transporter till sjukhus och andra vårdenheter i hela Skåne. Under en dag kan en bränsledriven transportbil köra så mycket som 450 kilometer och göra 35 stopp. För varje dieseldriven transportbil som vi ersätter med en eldriven minskar vi vårt koldioxidutsläpp och bidrar till en minskad klimatpåverkan, säger Mikael Nilsson. 

Ur Miljöfordonsdiagnos motivering: 

”Region Skåne står som ensam segrare i klassen bästa region, även i år, för elfte gången i rad. Med sina 41 poäng vinner de före årets tvåor, med två poäng. Region Skånes andel fossiloberoende fordon för personbilar når även i år 100 procent men nytt för i år är att även lätta lastbilar når 100 procent. ...“ 

Senast uppdaterad: 4 juni 2024