Region Skåne

Publicerad: 6 september 2024

Region Skåne intensifierar arbetet i jakten på välfärdsbrott

Region Skåne agerar snabbt och kraftfullt vid all form av misstänkt fusk. Nu skruvas det arbetet upp ytterligare, bland annat med hjälp av AI. ”Det handlar om invånarnas skattepengar och en välfärdsbrottslighet som demoraliserar vårt samhälle”, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

entrén till Regionhuset på Dockplatsen i Malmö

- Vi är aktiva med våra kontroller och när det är något som inte stämmer agerar vi direkt. Våra leverantörer ska hålla hög standard och bidra till att Region Skåne kan nå sina mål, där vi alltid har invånarnas bästa för ögonen. Varje försök att utnyttja systemet enbart för egen vinning måste stoppas. Välfärdsbrottslighet är helt oacceptabelt och urholkar tilliten till vårt demokratiska system, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.   

Avtal kan sägas upp   

Den senaste tiden har flera misstänkta välfärdsbrott uppmärksammats i hela landet. Region Skåne arbetar systematiskt med stickprov, kontroller och uppföljningar för att säkerställa att skattepengarna används korrekt och till det dom är avsedda för.    
  
Uppföljningen kan handla om dialoger med leverantörer, men även med fördjupade granskningar vid behov. Vid allvarligare avvikelser kan detta leda till beslut om vite och återkrav eller till hävning av avtal.    
  
Hittills i år har flera leverantörer krävts på mångmiljonbelopp som återbetalning då felaktiga utbetalningar har gjorts. Felaktig fakturering kan ske avsiktligt, men det kan också finnas kvalitetsbrister eller avsaknad av kompetens hos en leverantör som orsakar felaktiga registreringar. Totalt har omkring 35 miljoner kronor krävts tillbaka från tre leverantörer och fler är under utredning.  
 
Som en yttersta konsekvens kan avtal sägas upp eller hävas, som Sundspärlans Vårdcentral i Helsingborg förra veckan, liksom avtalet för byggentreprenad och fastighetsdrift med Bravida tidigare under året. Om det dessutom finns misstanke om brott sker polisanmälan.    
  
- Det här är allvarligt och handlar inte bara om pengar. Om någon bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet bara för att kunna utnyttja systemet ekonomiskt, kan det också betyda att patienter blir lidande och det uppstår patientsäkerhetsrisker. Man kanske av ekonomiska skäl inte anställer rätt kompetens. Då kan en patient bli utsatt för felaktiga bedömningar och få fel behandling eller farliga läkemedelskombinationer. Det kan finnas risk för att en behandlingsbar sjukdom inte upptäcks. Men det kan också leda till felaktiga uppgifter i journalen eller att en patient registreras för besök som inte har skett, säger Pia Lundbom.   
  
Intensifierar jakten på välfärdsbrott   
För att bli ännu bättre på att följa upp ingångna avtal kommer Region Skåne att ta hjälp av AI, artificiell intelligens, som ytterligare ett verktyg för att snabbt kunna fånga upp händelser som avviker från det normala. Stora mängder data kan behöva analyseras på ett effektivt sätt. Det kan exempelvis handla om hur listningar av invånare görs på en vårdcentral eller hur ett vårdbesök registreras.   

- Det här är bara början. Vi behöver göra nålsögat ännu mindre och fånga upp och stoppa oseriösa aktörer tidigare, redan innan vi skrivit avtal. Det handlar om att skärpa kraven på olika sätt så att de som inte har goda avsikter sållas ut ännu tidigare. Här har vi också ett fortsatt arbete att göra för att stärka samverkan med andra myndigheter, säger Pia Lundbom.   
  
Som ett led i att stärka Region Skånes förmåga att förebygga, upptäcka och stoppa välfärdsbrott inrättades under våren 2024 en speciell funktion mot oegentligheter i Region Skåne. Denna funktion ska stärka Region Skånes förmåga att upptäcka och förhindra välfärdsbrott. Region Skåne ska också öka samarbetet med andra myndigheter för att tillsammans förhindra oegentligheter och välfärdsbrott.

Region Skåne säger upp avtal med vårdcentral i Helsingborg

Senast uppdaterad: 6 september 2024