Rekordökning av HPV-provtagningar i Skåne – 31 procent fler kvinnor testar sig
Sedan 2021 har Region Skåne skickat hem egenprovtagningskit för HPV (humant papillomvirus) till skånska kvinnor mellan 23 och 70 år. Metoden har lett till en märkbar ökning av provtagningarna – på tre år har antalet provtagningar ökat med 31 procent.
I dag testar sig 42 procent av skånska kvinnor för HPV varje år, vilket är en tydlig ökning. Skåne är nu en av de ledande regionerna i Sverige när det gäller HPV-provtagning. Det innebär att fler kvinnor nu tar möjligheten att tidigt upptäcka cancerrisk och vidta förebyggande åtgärder med hjälp av hälso- och sjukvården.
– Egenprovtagningen är ett viktigt steg för att minska risken för livmoderhalscancer och förbättra folkhälsan i regionen, säger Jessica Birgander, enhetschef på medicinsk service i Region Skåne där man ansvarar för HPV egenprovtagning.
Egenprovtagning nu standard
Egenprovtagning för HPV började erbjudas redan 2019. Först för att nå kvinnor som av olika anledningar valde att inte delta i det traditionella screeningprogrammet. När pandemin kom och många vårdmottagningar stängde, började kit för egenprovtagning att skickas hem även till de som deltog aktivt i screeningen. Sedan hösten 2021 är metoden standard för att upptäcka HPV i Region Skåne.
– Framför allt är det den större friheten och flexibiliteten som ger den stora vinsten med egenprovtagningen. Den som erbjuds testet får större kontroll och kan genomföra provet på sina egna villkor utan att behöva besöka en barnmorska, säger Jessica Birgander.
Sedan februari 2023 erbjuds unga kvinnor mellan 1994 och 1999 gratis och uppdaterat HPV-vaccin, där även egenprovtagning ingår. Nyligen skickade Region Skåne ut kallelser till drygt 32 000 kvinnor i Skåne som ännu inte vaccinerat sig. En insats som förhoppningsvis kommer få fler kvinnor att både vaccinera sig och ta egenprov.
Rådgivning via telefon
Region Skåne har också infört en telefontjänst dit man kan ringa för att få svar på frågor om provtagningar och provsvar. Något som har blivit väldigt uppskattat.
– Det här har visat sig vara ett viktigt stöd genom provtagningen, där man kan få svar på frågor kring HPV. Den är ett fint exempel på hur Region Skåne kan var mer tillgängligt och arbeta förebyggande kring skånska kvinnors hälsa, säger Jessica Birgander.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
- Tillgänglighet
Senast uppdaterad: 19 november 2024