Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 27 juni 2024

Så badar du säkert i sommar

Det är härligt att bada! Men ibland är olyckan framme eller någon kan bli akut sjuk. Då är det viktigt att ambulansen kommer fram snabbt. “Lämna fri väg och släpp fram oss”, uppmanar Julia Svensson, sjuksköterska vid ambulansen.

Att ta en tur till stranden hör sommaren till. Men se upp för riskerna. Det är lätt att överskatta sin egen förmåga. Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten som till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav. 

Underlätta för ambulanspersonalen

Om olyckan är framme finns det saker du kan göra för att underlätta för ambulanspersonalen.

- Parkera på anvisad plats. Om det är fullt så ta inte risken och ställ dig olämpligt. Det är inte värt det. Ingen vill utsätta sin anhöriga för den risken. Varje sekund kan vara avgörande. Visa hänsyn till vårt arbete. Om vi tvingas parkera längre ifrån olycksplatsen fördröjs hela räddningsuppdraget. Det kan vara livsavgörande för patienten, säger Julia Svensson, sjuksköterska vid ambulansen. 

När ambulanspersonal är på plats är det viktigt att du lämnar fri väg.  

- Ta ett steg åt sidan och låt oss arbeta ostört. Vi är förhoppningsvis inte kvar långa stunder på stranden. Ta gärna bort barnen från olycksplatsen, så att de slipper se. Tänk på att inte filma på en olycksplats. Ingen vill bli filmad i en sådan situation. Det är både omänskligt och respektlöst, säger Julia Svensson. 

Låt mobilen vara

För att bada säkert finns det en del praktiska saker att följa. Julia Svensson tipsar vidare: 

- Släpp mobilen. Var fokuserad på omgivningen. Var nära barn och äldre som badar, de kan ha svårt att ta sig upp. Tänk på att barn drunknar i tystnad och det går väldigt fort, säger Julia Svensson. 

Fler tips för att bada säkert

Senast uppdaterad: 27 juni 2024