Publicerad: 28 oktober 2024

Så påverkas patienter och medarbetare i vården av ljuset

Kan ljusstyrkan i ett rum påverka hur patienter mår inför en undersökning? Det vill forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet ta reda på genom att undersöka hur patienter och personal inom röntgenverksamheten påverkas av olika ljussättningar.

Manlig person sitter i en trappa där ljuset strilar in och belyser hans ansike.

I en ny studie vill Klas Sjöberg och hans forskarkollegor ta reda på om det finns samband mellan ljusstyrka och personalens mående och även se om ljuset påverkar hur trygga patienterna känner sig inför röntgenundersökningar. Foto: Anna-Karin Olsson.

Studien, som planeras starta i november, syftar till att hitta den optimala ljussättningen i en miljö som annars präglas mycket av mörker. Röntgenundersökningar görs delvis i dämpad belysning och när röntgenbilderna väl ska tolkas görs även detta i mörka rum.  
 
– Därför jobbar vi med ljussättningen i de rum som faktiskt kan vara belysta. Vi sätter upp lampor som är programmerade utifrån olika ljusstyrkor och utformning. I två veckor testar vi lite svagare belysning, för att nästa två veckor öka styrkan och intensiteten i ljuset, säger Klas Sjöberg, överläkare inom internmedicin vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet, och den som leder studien. 

Samband mellan ljus och mående 

Forskarna vill ta reda på om det finns samband mellan ljusstyrkan och personalens mående – men också om det går att se samband med hur trygga patienterna, i synnerhet barn, känner sig inför röntgenundersökningarna. För att ta reda på detta kommer både personal och patienter få svara på enkätfrågor som sedan utvärderas.  

– Förhoppningen är att det vi kommer fram till ska leda till förbättringar i lokalerna, som kanske också kan inspirera andra vårdverksamheter, säger Klas Sjöberg.
  
Forskare undersöker hur patienter och sjukvårdspersonal påverkas av ljuset (vard.skane.se)

Senast uppdaterad: 28 oktober 2024