Publicerad: 14 november 2024

Skånska barn hjälper till att lösa gåtan med typ 1-diabetes

Hittills har 2 528 skånska barn deltagit den stora internationella forskningsstudien TEDDY om typ 1-diabetes. Därmed har de bidragit till ny kunskap om den svåra folksjukdomen – och på sikt till att hitta behandlingar som förebygger och botar.

Bild på markus Lundgren stående lutand mot en vägg

På Världsdiabetesdagen den 14 november uppmärksammar vi TEDDY-studien. Det är ett forskningsprojekt som försöker ta reda på vad det är som gör att barn får typ 1-diabetes. Totalt har 8 667 barn från fyra länder deltagit i studien sedan starten 2004.

Den svenska delen TEDDY-studien utgår från Skånes universitetssjukhus i Malmö. Där finns också laboratorium och den administrativa verksamheten.

– Det här barnen har bidragit extremt mycket till att öka vår förståelse av sjukdomen, säger Markus Lundgren, diabetesforskare vid Lunds universitet och barnläkare vid Centralsjukhuset Kristianstad.

Kräver livslång behandling

Varje dag får två till tre barn diagnosen typ 1 diabetes i Sverige. I Skåne finns det drygt 1 000 barn under 18 år som lever med sjukdomen. Det finns ingen bot mot diabetes som kräver livslång behandling med insulin.

Däremot har de hjälpmedel som finns för att hantera sjukdomen blivit mycket bättre de senaste åren. Sensorer som kontinuerligt mäter blodsockret och halvautomatiska insulinpumpar gör det lättare att leva med diabetes.

Men Markus Lundgren och hans forskarkollegor hoppas att de i framtiden ska hitta behandlingar som bromsar, botar och till och med förebygger typ 1-diabetes.

Ta reda på vad som orsakar typ 1-diabetes

Grundfrågan för forskarna är vad som orsakar typ 1-diabetes. Man vet att en stor andel av befolkningen har förhöjd ärftlig risk att få sjukdomen. Men av dessa är det bara en liten andel som utvecklar diabetes under sin livstid.

De barn som deltar i TEDDY-studien tillhör alla den del som har en förhöjd risk. Genom att följa dessa barn – från födseln fram till 15 års ålder – hoppas forskarna kunna identifiera miljöfaktorer som kan trigga igång typ 1-diabetes 

En sådan misstänkt faktor är enterovirus, en grupp virus som normalt ger harmlös magtarmsjukdom. En annan är covid-19.

– Vi provar därför att ge covidvaccin till spädbarn med förhöjd risk att utveckla diabetes för att se om det kan minska risken.

Markus Lundgrens och hans kollegor undersöker även andra behandlingar som skulle kunna förebygga eller bromsa utveckling av sjukdomen hos de barn som har förhöjd risk att få typ 1 diabetes.

Det handlar bland annat om ge insulin via munnen till små barn för att på sätt bygga upp deras tolerans mot insulin. Men också om försök med att ge laktobaciller för att förhindra den autoimmuna reaktion som gör att kroppen slutar tillverka eget insulin.

Framtida behandlingar mot sjukdomen

Även om det ännu inte finns något som botar den allvarliga sjukdomen, finns det mycket lovande forskning som i framtiden kan ge mer effektiva behandlingar och kanske till och med förebygga typ1 diabetes. Och detta mycket tack vara den data som samlats från deltagarna i TEDDY, framförallt via de blodprov som barnen regelbundet lämnat genom åren.

Hittills nästan 200 vetenskapliga artiklar publicerats som ett resultat av TEDDY-studien

Vid årsskiftet avslutas TEDDY för deltagarnas del. Då går studien i stället över i analysfas. Det kommer att krävas avancerade metoder och stor datakraft när det gigantiska material som samlats ifrån deltagarna i form av till exempel blod- och avföringsprover ska analyseras. Förhoppningen är att detta ska generera en stor mäng viktig kunskap om barnhälsa och en lång rad sjukdomar som drabbar barn, inte bara diabetes.

Markus Lundgren beskriver datan från TEDDY som en guldgruva, inte bara för diabetesforskningen, utan för forskningen om barnhälsa i stort.

– Här finns massor av data, om allt från barnfetma till miljögifter, fysisk aktivitet och vanliga virusinfektioner i olika länder.

Fakta om typ 1-diabetes och TEDDY- studien

  • Vid typ 1-diabetes förstör det egna immunsystemet kroppens insulinproducerande celler.
  • TEDDY-studien vill ta reda på vilka omgivningsfaktorer som bidrar till att typ 1 diabetes utvecklas hos barn. TEDDY står för The Environmental Determinants of Diabetes in the Young eller på svenska Omgivningsfaktorers betydelse för uppkomst av diabetes hos barn.
  • Studien genomförs i Skåne, Finland, USA och Tyskland. Totalt har 8 667 barn gått med i studien, varav 2 528 finns i Skåne.
  • TEDDY-studien startade år 2004 och ska pågå till år 2025.

Källa: Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Senast uppdaterad: 14 november 2024