Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 10 juli 2024

Temakvällar på vårdcentralen – ett sätt att lära sig mer om hälsa

Vårdcentralen Närlunda i Helsingborg jobbar på ett lite annorlunda sätt för att hjälpa sina patienter att förebygga livsstilssjukdomar. Tillsammans med fastighetsbolaget Helsingborgshem och arbetsmarknadsförvaltningen ordnas temakvällar för de boende med inriktning mat och hälsa.

Kvinna och man cyklar på strand på väg till något. Känslan är hälsosamt lugn.

Det är diabetessjuksköterskan Anneli Sjöstrand som ligger bakom idén med temakvällar och hennes entusiasm för preventiv hälsa går inte att ta miste på. För ungefär ett år sedan började hon arrangera kvällarna. Under 1,5 timme en torsdag varje månad träffas de boende i den koomunala arbetsmarknadsförvaltningens lokaler och pratar om något hälsorelaterat.    
 
– Vi började prata om hur man trivs på Närlunda. Vi hade tema mat och hälsa, egenvård och hur man söker vård. Vi har låtit de boende påverka agendan för vilka teman vi ska ha. Det kommer nya personer varje gång, nu senast dök tre nyinflyttade upp. Mun till mun-metoden är nog det mest effektiva, säger Anneli Sjöstrand.   

Vårdcentralen ligger i ett relativt socioekonomiskt tungt område och är en av Helsingborgs minsta vårdcentraler med 4 000 listade patienter.     

– Det handlar mycket om att förebygga utanförskap. Den upplevda hälsan blir ofta bättre om man träffar andra. Det går att göra väldigt mycket med små medel. Om man trivs och har en gemenskap i området så mår man bättre, säger Anneli Sjöstrand.  

”Vi behöver gå ut och visa oss”   

Ämnena som berörs har en bred spridning, men alltid med koppling till hälsa. Någon gång bjöds en plantskola in för att prata om hur man kan odla på balkongen. Då passade Anneli samtidigt på att berätta om hur man förebygger pollenallergi. När dans och rörelse stod på schemat kunde Anneli berätta om FAR, fysisk aktivitet på recept. Även gången då temat var hur man trillar på bästa sätt och hur man tar sig upp om man trillat var populär.   

– Jag tänker att våra temakvällar också bygger tilliten till sjukvården. Vi behöver gå ut och visa oss i området och att vi finns till för de boende. Om förtroendet är högt så är det också lättare att söka vård, säger verksamhetschef Anna Asplund.   

Googlar inte egenvårdsråd   

I samarbete med de boende växer kvällarna fram. Ett tema framöver är livspussel och sömn och då ska en kurator delta. Inför vintern finns planer att bjuda in en fågelskådare och prata kring hur man boostar sig inför vintern med exempelvis vitaminer och vaccination. Och i december blir det julmys med nyttigt kak-kalas tillsammans med de boende.    

– Vi vill jobba utåt och samarbeta med andra aktörer. Det handlar om att sprida information och kunskap om att vi finns och förhoppningsvis får vi färre sjuka. Vi lyfter exempelvis vikten av motion, att sluta röka och hur goda kostvanor kan förhindra diabetes, säger Anna Asplund.   

Söka vård på rätt nivå   

Förutom temakvällarna arbetar vårdcentralen hälsofrämjande och proaktivt på flera fronter. Hälsosamtalen är en naturlig del i arbetet och Anneli Sjöstrand besöker regelbundet AMF:s kurser för nyanlända. Där berättar hon om vad 1177 är, om rörelse och kost och ger egenvårdstips. Hur ska man exempelvis göra vid skärskador och brännskador i hemmet? 
  
Vid dessa tillfällen brukar Anneli ta med sig en egenvårdslåda som hon visar upp. Den innehåller tips på vad de boende själva kan ha i ett hemapotek och vad man själv kan göra innan man ringer vårdcentralen. Anneli lyfter på locket och packar upp.   

– Febertermometer, Alvedon, alsolsprit, nässpray, plåster, ögonvatten, inhalator för att visa inhalationsteknik och så örontops för att berätta att man inte ska packa öronvaxet. En viktig aspekt handlar om att ta hand om sin hälsa redan innan du blir sjuk. Och om du får symtom, hur ska du då söka vård. För det är inte alltid så lätt att förstå.    

Bygga förtroende   

– Många söker sig till akuten, men jag berättar om 1177 direkt och att 1177 inte bara finns på telefon. Och att man hellre ska komma till oss i första hand, snarare än att åka till akuten, säger Anneli Sjöstrand. 

Senast uppdaterad: 10 juli 2024