Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 14 juni 2024

Ukrainska stridsjukvårdare vittnade om vardagen vid fronten under skånskt besök

– Det värsta är väntan. Dygnet runt sitter jag och mina kollegor i ödehus eller på ställen under jorden så nära fronten vi kan komma. Där väntar vi på en signal som vi samtidigt fruktar. Signalen betyder att våra soldater skadats. Då åker jag till fronten för att ge akut medicinsk hjälp, berättar Dmytro Koziatynskyi. Under fredagen besökte han och kollegorna Region Skåne för att berätta om sina erfarenheter.

Dmytro Koziatynskyi studerade IT i Tjeckien innan kriget.

Före Rysslands invasion av Ukraina studerade Dmytro Koziatynskyi IT i Tjeckien. Idag räddar han liv vid fronten. Han är en av 130 ukrainska stridssjukvårdare och militärläkare som under fredagen träffade vårdpersonal på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Syftet var att dela erfarenheter från krigssjukvård med svenska kollegor som arbetar med traumavård. 

– I Sverige har vi ingen erfarenhet av att bedriva sjukvård under pågående krig, därför är utbytet värdefullt för oss. Och jag tror att vårt sätt att arbeta med olika professioner i akuta team kan vara intressant för ukrainarna, säger Philipp Martin, läkare inom traumavård på Skånes universitetssjukhus. 

Direkt från fronten

Den ukrainska sjukvårdspersonalen kom till Sverige och Skåne direkt från sitt dagliga arbete vid den ryska fronten. Att snabbt agera i traumasituationer och att kunna prioritera är vardag för stridssjukvårdare. 

– Det är svårt att förklara hur fruktansvärt kriget är. Och att inte bli alldeles galen när man är med om så mycket hemskt. Men vi måste kontrollera våra känslor. Mitt jobb är att ge akut vård till skadade soldater. Dessutom sköter jag också om soldaternas allmänna hälsa, berättar tidigare stålverksarbetaren Mykhailo Kolomiichuk. 

Anmälde sig som frivillig

Under krigets första dag var han tillsammans med sina vänner som alla anmälde sig frivilligt. Själv stod han med sin son i famnen. 

– Efter att jag sett till att han var med min mamma på en säker plats anmälde jag mig också som frivillig.  

Idag arbetar han som stridssjukvårdare för en grupp soldater som just nu strider i norra Ukraina där hårda strider blossat upp. 

Ville göra något konkret

Under besöket på Skånes universitetssjukhus fördes samtal kring erfarenheter och utmaningar inom bland annat behandling av krigsskador och rehabilitering. 

Poeten och författaren Olena Herasymiuk var en av dem som deltog. Efter att några av hennes vänner dött och hon själv skadats i ett ryskt anfall bestämde hon sig för att göra något konkret. Idag ansvarar hon för ett team som transporterar svårt skadade från fronten till fungerande sjukhus inne i Ukraina.

Transporten från fronten till ett sjukhus kan ta upp till 20 timmar. Evakueringsteamet använder en ombyggd buss med medicinsk personal ombord. Hon kikar på sin telefon och berättar med ett leende: 

–  I natt kunde mitt team evakuera 31 personer från krigszonen. Tack vare att vi kan ge akut medicinsk hjälp under transport till sjukhus har vi räddat över fyratusen skadade soldater. Vårt mål är att rädda så många liv vi kan, säger Olena Herasymiuk. 

Vila och rekreation

Delegationen från Ukraina var i Skåne under en vecka som en del av ett större program. Förutom möte med svensk sjukvårdspersonal har den ukrainska sjukvårdspersonalen även fått tid till rekreation och vila från arbetet vid fronten.  

Besöket skedde i samarbete med Repower Ukraine, en fristående organisation som arbetar för att förebygga mental ohälsa hos medicinsk personal genom att erbjuda stöd och återhämtning. 

Sedan Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 har Region Skåne och Skånes universitetssjukhus tillsammans med partners inom EU och i Ukraina, tagit emot och behandlat ett flertal ukrainska patienter. 

Poeten och författaren Olena Herasymiuk var en av dem som deltog i dagen på Skånes universitetssjukhus.

Läkaren Philipp Martin klädd i vita vårdkläder

Philipp Martin, läkare inom traumavård vid Skånes universitetssjukhus

Det är svårt att förklara hur fruktansvärt kriget är, säger Mykhailo Kolomiichuk.

Senast uppdaterad: 14 juni 2024