Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 1 juli 2024

Uppdaterade läkemedelslistor – en viktig patientsäkerhetsfråga

Vid den senaste genomgången av slumpvis utvalda läkemedelslistor visade det sig att det i 74 procent av dem var det någonting som inte stämde. Uppdaterade läkemedelslistor är en viktig patientsäkerhetsfråga där vården och patienterna måste hjälpas åt för att det ska bli säkert.

Helena Dahlerus och Cecilia Lenander framför ett mörkt draperi

Helena Dahlreus och Cecilia Lenander medverkar i senaste avsnittet av podden På säkra sidan

Vid fyra tillfällen sedan 2017 har det gjorts genomgångar av läkemedelslistor för att undersöka hur pass korrekt de beskriver vad patienterna använder för läkemedel. Vid den senaste genomgången 2023 framgick att av de 400 granskade listorna fanns det felaktigheter i 74 procent. Ibland användes fler eller färre läkemedel och ibland var dosen fel. 

- När patienterna kommer i kontakt med vården är det viktigt att vi i vården inte glömmer bort att fråga patienten vilka läkemedel de faktiskt använder, säger Helena Dahlerus som är klinisk apotekare och enhetschef för farmaceuterna på Centralsjukhuset i Kristianstad och Hässleholms sjukhus. 

Goda exempel som lett till förbättringar

Inom akutsjukvården i Skåne finns på flera sjukhus möjlighet för personalen att ta hjälp av farmaceuter som kan ta läkemedelsanamnes på patienterna.  

- Kommer en patient in till sjukhuset och inte kan förmedla vilka läkemedel som den tar får vi förlita oss på informationen som finns i journalen och vilka recept som patienten hämtat ut från apoteket. Därför är det viktigt att listan som finns är uppdaterad och korrekt, säger Helena Dahlerus. 

Cecilia Lenander som är medlem i Region Skånes patientsäkerhetsråd och apotekare med regionalt ansvar för läkemedelssäkerhet håller med om att uppdaterade läkemedelslistor är viktigt. 

- Patienterna tror att vi har koll men de vet bäst vad de använder sig av för läkemedel. Det är extra viktigt gällande insulin, blodförtunnande läkemedel och smärtstillande läkemedel, förklarar hon. 

På Hässleholms sjukhus tar farmaceuter kontakt med patienterna innan operation för att säkerställa att läkemedelslistorna är uppdaterade. 

- Vi som farmaceuter har möjlighet att bidra till patientsäkerheten med vår kompetens gällande läkemedel där läkarna och sjuksköterskorna är experter på andra viktiga delar av vården. Olika professioner som arbetar tillsammans i samverkan med patienten ökar säkerheten, säger Helena Dahlerus. 
 
På säkra sidan avsnitt 4 – Läkemedelslistor (soundcloud.com)

Fakta

På säkra sidan är en podd från Region Skånes patientsäkerhetsråd som arbetar övergripande med patientsäkerhetsfrågor. Tidigare avsnitt av podden handlar om antiobiotikaresistens, klagomål som verktyg för förbättringar samt digitalisering och patientsäkerhet. 

Senast uppdaterad: 1 juli 2024